Πώς βοηθά η μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

Πώς βοηθά η μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

Πιθανότατα είναι ελάχιστα τα άτομα που αθλούνται και δεν συνοδεύουν την γυμναστική τους με την αγαπημένη τους μουσική. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς που ακούνε μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει τα οφέλη που σου προσφέρει.

Μπορεί να αυξήσει την ταχύτητά σου. Η ακρόαση ενός αισιόδοξου τραγουδιού μπορεί να σε κάνει να αυξήσεις ρυθμό στην αερόβια άσκηση. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμα κι αν η κίνησή σου δεν ταιριάζει απόλυτα με το ρυθμό της μουσικής, ένα τραγούδι με έντονο ρυθμό θα σε κάνει να κινείσαι πιο γρήγορα.

Μπορεί να σε κάνει πιο δυνατή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου California State στο Φούλερ- τον διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια ασκήσεων ενδυνάμωσης ήταν σε θέση να πραγματοποιούν άλματα από βαθύ κάθισμα με μεγαλύτερη δύναμη και ταχύτητα από εκείνους που έκαναν το ίδιο σε περιβάλλον χωρίς μουσική.

Δίνει την αίσθηση ότι η γυμναστική είναι πιο εύκολη. Όποια κι αν είναι η αγαπημένη σου άσκηση, ο εγκέφαλός σου καταγράφει το βαθμό δυσκολίας της δραστηριότητας. Αυτό ονομάζεται «αντιληπτή προσπάθεια». Έτσι, οι έντονες ασκήσεις, όπως είναι το σπριντ, καταγράφονται ως ασκήσεις που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με τις ασκήσεις ήπιας έντασης, όπως το περπάτημα. Ωστόσο, σε μεγάλη μελέτη ανασκόπησης της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι, όταν η προπόνηση συνοδεύεται από ακρόαση μουσικής, είναι αντιληπτή από τον εγκέφαλο ως πιο εύκολη, ακόμα κι αν ο αθλητής πιέζει τον εαυτό του περισσότερο από το συνηθισμένο. Μια θεωρία που εξηγεί το φαινόμενο αυτό είναι ότι ο εγκέφαλος έχει συγκεκριμένο περιθώριο για την προσοχή που μπορεί να δώσει. Έτσι, αν η μουσική καταλαμβάνει κάποιο μέρος της προσοχής του, τότε αφιερώνει λιγότερο χώρο για να καταγράψει το βαθμό δυσκολίας της προπόνησης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top