Πόση ζάχαρη μπορείτε να καταναλώνετε την ημέρα;

Πόση ζάχαρη μπορείτε να καταναλώνετε την ημέρα;

Η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους και διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου-2 και η καρδιακή νόσος.

Αλλά πόση ζάχαρη ημερησίως θεωρείται ότι είναι υπερβολική ποσότητα; Μπορείτε να φάτε λίγη ζάχαρη κάθε μέρα χωρίς να πάθετε τίποτα, ή θα πρέπει να την αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο;

Με βάση τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, American Heart Association (ΑΗΑ), το μέγιστο ποσό των προστιθέμενων σακχάρων που θα πρέπει να τρώμε σε μια μέρα είναι για τους άνδρες οι 150 θερμίδες ανά ημέρα (37,5 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού) και για τις γυναίκες οι 100 θερμίδες ανά ημέρα (25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού). Για τα παιδιά, η ασφαλής κατανάλωση είναι 3-4 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα συνολικά.

Προσοχή! Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα προστιθέμενα σάκχαρα, πχ. ένα κουτάκι Cola περιέχει 39 γραμμάρια ζάχαρης ή 9 κουταλάκια του γλυκού.Δεν είναι όμως μόνο η ζάχαρη που έχει στοχοποιηθεί αλλά όλα τα τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα και απότομα τη γλυκόζη στο αίμα όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα κτλ.
Υπάρχουν κάποιοι πολύ χρήσιμοι δείκτες που μπορούν να μάς δείξουν με αξιόπιστο τρόπο ποια είναι τα τρόφιμα που μπορούμε να τρώμε άφοβα και ποια είναι καλό να αποφεύγουμε.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι το μέγεθος που χαρακτηρίζει τις τροφές, προσδιορίζοντας την ταχύτητα με την οποία αυτές αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αμέσως μετά την κατανάλωσή τους.

Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων είναι μέγεθος ανάλογο με την ταχύτητα της αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρείται ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, ενώ οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν την ικανότητα να αποκαθιστούν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό μετά από έντονη σωματική άσκηση ή σε περιστατικά υπογλυκαιμίας.
Ωστόσο, οι τελευταίες αντενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, εξαιτίας της δυσκολίας να παράγουν ινσουλίνη, την ουσία δηλαδή που επεξεργάζεται τα σάκχαρα του αίματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top