Τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι νηστεύουν πριν τα Χριστούγεννα;

Τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι νηστεύουν πριν τα Χριστούγεννα;

Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί 40 ημέρες  και περιλαμβάνει το ψάρι εκτός από τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή, με εξαίρεση  την τελευταία εβδομάδα όπου απέχουμε και από το ψάρι. Για όσους, λοιπόν, θέλουν να νηστέψουν αυστηρά αυτήν την εβδομάδα, συστήνεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αρτοσκευασμάτων και αμυλούχων τροφίμων, καθώς συχνά για να επέλθει ο κορεσμός καταναλώνονται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες από τα νηστίσιμα τρόφιμα, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους κατά την διάρκεια της νηστείας.

Η αποχή από το λάδι, την Τετάρτη και την Παρασκευή αποτελεί μια καλή ευκαιρία χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης, ωστόσο και πάλι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων που καταναλώνονται, μεταξύ των οποίων ψωμί, παξιμάδια, κριτσίνια, κουλουράκια, κλπ. Εξάλλου, η εγκράτεια αποτελεί βασική αρχή κάθε χριστιανικής νηστείας και συνεπώς η συμμόρφωση σε χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη είναι σε κάθε περίπτωση επιβεβλημένη.

Για όσους απλά απέχουν από τα γαλακτοκομικά και το κρέας τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει ιδιαίτερα έντονο αίσθημα περιορισμού και έτσι είναι πιο εύκολο να συντηρηθεί το βάρος κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Σοφία Ελευθερίου, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος/ Υπεύθυνη λειτουργίας διαιτολογικού γραφείου ΔΙΑΤΡΟΣόΦΙΑ

Εθνικού Στρατού 6, Κηφισιά

2106200990 - 6947267649

info@diatrosofia.gr - www.diatrosofia.gr

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top