Το χαρούπι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό εναλλακτικό της ζάχαρης ή της απομυθοποιημένης και καθόλου «αθώας» όπως γνωρίζουμε πλέον,  ασπαρτάμης.

Αυτό το φυσικό γλυκαντικό, το παραγκωνισμένο, ξεχασμένο, υποτιμημένο χαρούπι, είναι ωστόσο ένας διατροφικός θησαυρός από κάθε άποψη. 

Το χαρούπι που έσωσε κόσμο από την πείνα και τον θάνατο την περίοδο της κατοχής, για να περάσει στη λήθη της συλλογικής μνήμης στις επόμενες δεκαετίες, ακριβώς γιατί θύμιζε εκείνη την σκοτεινή περίοδο που όλοι επιθυμούσαν να απωθήσουν.

Το χαρούπι ή αλλιώς το ξυλοκέρατο (στα αρχαία κεράτιον) είναι ο καρπός της χαρουπιάς  (Ceratonia siliqua) ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και την Μέση Ανατολή.

Ο καρπός του μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς κι όταν ωριμάζει και ξεραίνεται παίρνει σοκολατί χρώμα αλλά και γεύση.  Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες, το χαρούπι ήταν ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο.