Ποιος λέει “όχι” σε ένα ποτήρι καλό κρασί; Είτε γιατί θέλει να συνοδεύσει το φαγητό του είτε γιατί θέλει να χαλαρώσει είτε γιατί θέλει να γευθεί κάτι ξεχωριστό. Λέγοντας, λοιπόν, ξεχωριστό, δεν αναφερόμαστε μόνο στη γεύση αλλά και στην τιμή. Πρόσφατα, τα εξειδικευμένα περιοδικά Drink Business και Wine Searcher δημοσίευσαν την απόλυτη δεκάδα με τα κορυφαία κρασιά. Όπου “κορυφαία” εννοείται τα ακριβότερα!

Τα κρασιά που ακολουθούν είναι τα πολυτιμότερα, σχετικά με το κόστος τους, και βέβαια είναι για λίγους. Γνωρίστε τα…

Henri Jayer Richebourg Grand Cru

Jayer_Richebourg-640x400

Τιμή: από 12.000 € έως 19.000 €

Ο κορυφαίος οινοποιός της Βουργουνδίας ήταν ο Henri Jayer και βοήθησε τα κρασιά της περιοχής του να αποκτήσουν παγκόσμια φήμη. Το Richebourg είναι από τα καλύτερα δείγματα της περιοχής Romanée και ξεχωρίζει για την ποιότητα και την ισορροπία του. Ένα κιβώτιο εσοδείας 1979 πουλήθηκε το 2010 σε δημοπρασία έναντι 172.000€.

Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti Grand Cru

Romanée-Conti

Μέση τιμή: 9.300 €

Παράγονται μόλις 450 κιβώτια το χρόνο. Οι ειδικοί έχουν γράψει για αυτό πως είναι «το πιο γνήσιο, το πιο αριστοκρατικό και το πιο έντονο δείγμα Pinot Noir που θα μπορούσατε να φανταστείτε».

Egon Müller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese

Egon_Muler_Riesling

Μέση τιμή: 4.800 €

Η οικογένεια Müller παράγει κρασί στο Scharzhofberg εδώ και 200 χρόνια. Το συγκεκριμένο κρασί παράγεται σε μόλις 100-200 φιάλες το χρόνο.

Henri Jayer Cros Parantoux, Vosne-Romanée Premier Cru

Jayer_Vosne_Romanée_Cros_Parantoux

Μέση τιμή: 4.700 €

Άλλο ένα κρασί από το κτήμα του Henri Jayer, και μάλιστα από ένα αμπέλι μόλις τεσσάρων στρεμμάτων σε μεγάλο υψόμετρο.

Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru

Domaine_Leflaive

Μέση τιμή: 4.700 €

Το κορυφαίο αυτό Chardonnay παράγεται στο 50 στρεμμάτων κτήμα Leflaive στη Βουργουνδία και οι έξοχες κριτικές του αντανακλούν τόσο την υψηλή ποιότητα όσο και την υψηλή τιμή του.

Joh. Jos. Prüm Riesling Wehlener Sonnenuhr Trockenbeerenauslese

Prum_Riesling_Wehlener-640x390

Μέση τιμή: 3.900 €

Η οικογένεια Prüm έχει στην ιδιοκτησία της μερικά από τα καλύτερα κτήματα της κορυφαίας οινοπαραγωγού περιοχής της Γερμανίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κρασιά σαν το συγκεκριμένο.

Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru

Romanee_Conti_Montrachet

Μέση τιμή: 3.400 €

To Montrachet είναι ένα από διασημότερα οινοποιεία της Βουργουνδίας και θεωρείται από πολλούς ότι παράγει το κορυφαίο Chardonnay του κόσμου.

Domaine Roumier Musigny Grand Cru

Roumier_Musigny

Μέση τιμή: 3.300 €

Ένα από τα πιο εκλεκτά κρασιά από το ιστορικό οινοποιείο των αδελφών Roumier, με κτήματα στις περιοχές Chambolle-Musigny και Morey-Saint-Denis.

Domaine Leroy Musigny Grand Cru

Leroy_Musigny-640x400

Μέση τιμή: 3.300 €

Στην περιοχή της Ντιζόν βρίσκονται τα οινοποιεία της Côte de Nuits, διάσημα τόσο για τα κόκκινα όσο και για τα λευκά τους Grand Cru. Το Domaine Leroy διοικείται από την πρώην ιδιοκτήτρια του Domaine de la Romanée-Conti, και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία της Βουργουνδίας.

Jayer_Vosne_Romanee

Μέση τιμή: 3.000 €

Από τα πιο ονομαστά κρασιά αφού ένα κιβώτιο με 12 vintage φιάλες του 1985 από το προσωπικό κελάρι του ιδρυτή, πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2010 για $265.200. Η χρονιά του 1989 πωλείται σήμερα στα 7.500 €.