Υλικά:

2000 γρ. σύκα
100 ml τσίπουρο
70 γρ. παρμεζάνα
6 κ.γ. σουσάμι καβουρδισμένο
8 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
5 κ.σ. πετιμέζι
1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χρόνος Προετοιμασίας
3 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας
Μέτρια

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε τη διαδικασία μαρινάροντας τα σύκα με το τσίπουρο. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα σύκα και τα ραντίζουμε με το τσίπουρο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

Αφού περάσει το διάστημα αυτό, στραγγίζουμε τα σύκα από τα υγρά και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την καρυδόψιχα, το σουσάμι, το πετιμέζι, την τριμμένη παρμεζάνα, την κανέλλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Πλάθουμε τη ζύμη μας από σύκο σε μικρά κεφτεδάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 70 βαθμούς σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα για περίπου 1 ½ – 2 ώρες. Και είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε με το τσίπουρο μας.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τα κεφτεδάκια σύκου σε αποστειρωμένα βαζάκια (οδηγίες αποστείρωσης εδώ) εάν τα τυλίξουμε το κάθε ένα ξεχωριστά σε διαφανή μεμβράνη. Με τον τρόπο αυτό μπορούν αν διατηρηθούν έσω και 6 μήνες. Όταν ανοίξουμε ένα από τα βάζα, τότε μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 10 – 15 ημέρες.