Η κινέζικη κουζίνα είναι  νόστιμη, ελαφριά και υγιεινή. Δεν χρησιμοποιούν βούτυρο ή μαγειρικό λίπος και το λάδι που χρησιμοποιείται δεν ξεπερνά τις 3-4 κουταλιές.
Πατάτες, πίτες, παχυντικές σάλτσες, όπως επίσης και ψωμί δε συμπεριλαμβάνονται στο κινέζικο μενού. Όσοι δεν έχετε μαγειρέψει ξανά κινέζικες συνταγές κάντε την αρχή , βρίσκοντας μια συνταγή της αρεσκείας σας και Καλή Ειτυχία!

Τεχνική μαγειρέματος
Οι Κινέζοι έχουν τελειοποιήσει διάφορες τεχνικές μαγειρέματος όπως: το τσιγάρισμα, το τηγάνισμα, το ψήσιμο στα κάρβουνα, το μαγείρεμα στον ατμό και τη διατήρηση των τροφών σε μορφή τουρσιών.

Το τσιγάρισμα είναι ένας τρόπος για να μαγειρεύονται μέσα σε λίγα λεπτά, μικρά κομμάτια φαγητού σε δυνατή φωτιά. Επειδή ο χρόνος μαγειρέματος είναι μικρός, θα πρέπει να έχετε έτοιμα όλα τα απαραίτητα υλικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά ισομεγέθη κομμάτια. Κατά τη διάρκεια του τσιγαρίσματος ανακατεύετε συνέχεια το φαγητό. Η φωτιά θα πρέπει να είναι αρκετά δυνατή.

Το λάδι
Χρειάζεστε ένα τύπο λαδιού που να μπορεί να θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς να καπνίζει ή να φλέγεται. Τέτοια λάδια είναι το φυστικέλαιο, σπορέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο.

Υλικά
Θα βρείτε πλούσια ποικιλία κινέζικων προϊόντων (φρέσκα ή κονσερβοποιημένα) σε μεγάλα ή σε διεθνή και κινέζικα σουπερμάρκετ, σε ντελικατέσσεν ή σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

Αυτά είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην κινέζικη κουζίνα. Είναι όσα θα χρειαστείτε για να κάνετε μια καλή αρχή


Βλαστοί μπαμπού : τρυφεροί βλαστοί τροπικών φυτών μπαμπού. Τρώγονται ως λαχανικό ή χρησιμοποιούνται για γαρνίρισμα. θα τους βρείτε μόνο σε κονσέρβα (ολόκληρους ή σε φέτες). Οι φρέσκοι βλαστοί είναι πολύ ακριβοί και θα τους βρείτε εποχιακά μόνο σε αγορές του Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Κίνα και άλλες περιοχές της Νότιας Ασίας. Είναι πολύ εύθραυστοι για να γίνουν εξαγωγή. Προσπαθήστε να βρείτε χειμωνιάτικες ρίζες, είναι συνήθως μικρότερες και πιο μαλακές από τις ανοιξιάτικες. Αφού ανοίξετε την κονσέρβα, στραγγίξτε τους. Οσοι περισσέψουν, μπορείτε να τους βάλετε σε ένα σκεπασμένο βαζάκι με νερό και να τους διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Κινέζικο λάχανο : συνήθως θα βρείτε 2 ποικιλίες, το Μποκ τσου (λάχανο με λευκά βλαστάρια και ζαρωμένα πράσινα φύλλα) και το νάπα (μακριά, κατσαρωμένα φύλλα με πράσινες άκρες και πλατιά λευκά βλαστάρια). Φτιάχνετε με αυτό νόστιμες σαλάτες και είναι πολύ νόστιμο τσιγαριστό.

Πιπεριές σετσουάν : καστονοκόκκινες πιπεριές με δυνατό οξύ άρωμα και γεύση που δε φαίνεται αμέσως. Γι’αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ! Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες στο φαγητό. Θα τις βρείτε ολόκληρες ή τριμένες σε μικρά πακέτα. Διατηρούνται αρκετό καιρό στο ψυγείο (μέχρι και μήνες) αν τις βάλετε σε ένα καλά κλεισμένο βάζο.

Τόφου : σπογγώδης ουσία από συμπιεσμένα φασόλια σόγιας. Εξαιρετικά υψηλό σε πρωτεΐνες. Χρησιμοποιείται σα λαχανικό. Απορροφά τη γεύση και το άρωμα άλλων τροφών.
Αν το βρείτε φρέσκο και όχι σε κονσέρβα, καλύψτε το με νερό και βάλτε το στο ψυγείο, θα διατηρηθεί φρέσκο για μερικές μέρες.

Φύτρες οσπρίων : βλαστάρια από φασόλια ή φακές. Προτιμήστε τα φρέσκα, τα κονσερβοποιημένα δεν έχουν και πολύ καλή γεύση. Θα διατηρηθούν φρέσκα αν τα βάλετε στο ψυγείο για μερικές μέρες μέσα σε μια κλειστή πλαστική σακούλα.

Σάλτσα από φασόλια : καρύκευμα από σάλτσα σόγιας, ξύδι, αλεύρι, αλάτι και πιπεριές τσίλι. Υπάρχουν βασικά 2 είδη : η κίτρινη και η μαύρη σάλτσα. Πωλούνται συνήθως σε βαζάκια ή σε κονσέρβα. Η κίτρινη σάλτσα είναι πιο γλυκιά από τη μαύρη.

Κινέζικη σάλτσα τσίλι : πολύ καυτερή σάλτσα φτιαγμένη από πιπεριές τσίλι, ξύδι, ζάχαρη και αλάτι. Συνήθως κυκλοφορεί σε μπουκάλι και χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ή σαν ντιπ (dip). Αν δεν έχετε τσίλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο ταμπάσκο σαν υποκατάστατο.

Κινέζικα αποξηραμένα μανιτάρια : είναι μαύρα ή καφέ μανιτάρια που ευδοκιμούν στην Ανατολή. Έχουν ιδιάζουσα και δυνατή γεύση και είναι αρκετά ακριβά. Μουλιάστε τα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά πριν να τα χρησιμοποιήσετε ή σε κρύο νερό όλο το βράδυ. Τα φρέσκα μανιτάρια δεν κάνουν για υποκατάστατο, είναι αρκετά διαφορετικά σε ευωδιά και γεύση.

Πιπερόριζα (τζίντζερ) : μια ροζιασμένη, σκληρή καφέ ρίζα. Θα πρέπει πριν τη χρήση να τη ξεφλουδίσετε και να τη κόψετε σε φέτες. Διατηρείται στο ψυγείο για βδομάδες αν τη τυλίξετε καλά. Μπορείτε να τη διατηρήσετε για μήνες αν τη βάλετε σε ένα βαζάκι, τη καλύψετε με ξηρό τσέρι και το βάλετε στο ψυγείο. Εχει φρέσκια και έντονη γεύση και είναι πολύ συνηθισμένο καρύκευμα σε κινέζικο φαγητό.

Κινέζικο καρύκευμα 5 γεύσεων : μείγμα διαφόρων καρυκευμάτων. Συνήθως περιέχει γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, κανέλα και πιπερόριζα. Χρησιμοποιήστε λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού γιατί έχει έντονη γεύση.

Περιτυλίγματα won ton : ζύμη που ανοίγεται σε λεπτά φύλλα και κυκλοφορεί στο εμπόριο κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια. Θα τα βρείτε νωπά ή κατεψυγμένα.

Κινέζικα λαζάνια με αυγό : λεπτά ζυμαρικά που παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό, αλάτι και αυγό. Μπορείτε να τα βράσετε ή να τα τηγανίσετε σε πολύ λάδι.

Σάλτσα από στρείδια : καφέ, παχύρευστη σάλτσα από τριμένα στρείδια, σάλτσα σόγιας και αλατόνερο.

Noodles : Υπάρχουν πολλά είδη νούντλς, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα (π.χ. σιτάρι, αλεύρι ρυζιού, σελοφάν, άμυλο γλυκοπατάτας κλπ.), το σχήμα τους, τον τρόπο που μαγειρεύονται κλπ. Μοιάζουν με φιδέ, είναι κάτι σαν πολύ λεπτά και μακρουλά μακαρόνια. Μαγειρεύονται σε σούπες ή τσιγαρίζονται. Αν θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση, μην σπάτε  ποτέ τα noodles κατά το μαγείρεμα (το μήκος τους συμβολίζει για τους Κινέζους τη μακροζωΐα).

Σάλτσα σόγιας : η πιο δημοφιλής κινέζικη sauce. Η σκουρόχρωμη σάλτσα σόγιας δίνει στο φαγητό πλούσιο, κοκκινωπό χρώμα. Κρατάει στο ψυγείο πολύ καιρό.