Σάλτσα καυτερή με μπούκοβο
Υλικά
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 1 λεπτό το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να πάρει η σάλτσα σας μερικές βράσεις για να δέσει. Η σάλτσα θα είναι έτοιμη μετά από περίπου 10-15 λεπτά. Προσοχή! Είναι ΠΟΛΥ καυτερή!
Σάλτσα τύπου Jack Daniel’s
Υλικά
Εκτέλεση
Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (για να μην κολλήσει στον πάτο και γίνει καραμέλα) και μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνετε την ένταση του ματιού στο μισό και αφήνετε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα σας να αρχίζει να πήζει. Αφήστε την να κρυώσει πριν σερβίρετε, ώστε να πήξει περισσότερο και να έχετε τη υφή μιας αραιής μαρμελάδας. Για να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα επιλέξτε ένα βαθύ κατσαρολάκι, ώστε ακόμα και στις στιγμές που η σάλτσα σας θα φουσκώνει να μην χυθεί έξω από το σκεύος σας. Πριν τη σερβίρετε, και αν θέλετε να δώσετε στην σάλτσα σας λίγη περισσότερη ένταση, στάξτε λίγες ακόμα σταγόνες ουίσκι και ανακατέψτε.
Σάλτσα πορτοκαλιού για ψητό κρέας
Υλικά
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μείνει το 1/3 περίπου του αρχικού όγκου. Κατά διαστήματα αφαιρέστε τον αφρό που θα βγαίνει στην επιφάνεια με ένα κουταλάκι (όπως κάνουμε και στις μαρμελάδες) για να φύγει η πικρή γεύση που μπορεί να αφήσουν οι ίνες του πορτοκαλιού. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα σουρώστε τη σάλτσα σας με λεπτό σουρωτήρι.
Η σάλτσα αυτή γίνεται ακόμα πιο νόστιμη αν μαγειρευτεί στο σκεύος που προηγουμένως ψήσατε το κρέας σας (πχ ένα αντικολλητικό τηγάνι) γιατί τα ζουμάκια που έχουν μείνει στο τηγάνι από το ψητό δίνουν απίστευτη νοστιμιά στην σάλτσα.
Σάλτσα με γιαούρτι και παντζάρι
Υλικά
Εκτέλεση
Βάλτε τα παντζάρια, το κρεμμυδάκι, την κάπαρη, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι σε μιξεράκι/μπλέντερ κι αφήστε τα μέχρι να έχετε ομογενές μίγμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο.
Όταν το μείγμα σας έχει γίνει σχεδόν κρεμώδες, βάλτε τη σάλτσα παντζαριού σε ένα μπολ, ρίξτε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και προσθέστε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ή πιπέρι. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, καλύπτετε την κρύα σος με μια μεμβράνη και την διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Σάλτσα κίτρινων τυριών
Υλικά
Εκτέλεση
Σοτάρετε το κρεμμύδι με τη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίξτε το ζεστό γάλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Βράστε το μίγμα για 5-6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχόμενα. Προσθέστε στη σάλτσα τη σκόνη μουστάρδας, τη Worcestershire (γούστερ) σος και τα τυριά και ανακατέψτε. Αφήστε τη για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σερβίρετε ζεστή λίγο πριν κάτσετε στο τραπέζι.