Συχνά, στα τραπέζια που κάνουμε για φίλους, όταν σερβίρουμε ποικιλία τυριών σε πιατέλες, παρατηρούμε ότι η υφή τους αλλοιώνεται, ενώ η γεύση τους είναι πιο ξινή. Για να αποφύγουμε αυτούς τους δυο παράγοντες, πρέπει αρχικά να επιλέξουμε μια βάση από ξύλο για να τα σερβίρουμε, αφού το συγκεκριμένο υλικό έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία, βοηθώντας έτσι το τυρί να παραμείνει στεγνό. Επίσης, σημαντική είναι και η θερμοκρασία σύμφωνα με το vita.

Τα μαλακά τυριά καλό είναι το χειμώνα να τα βγάζουμε από το ψυγείο 5-10’ πριν τα σερβίρουμε και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού μόλις 2-3’ πριν. Αντίθετα, τα σκληρά τυριά μπορούν να βγουν το χειμώνα από το ψυγείο 10-20’ πριν το σερβίρισμα και 5-10’ νωρίτερα το καλοκαίρι.