Μια μοναδική συνταγή για όσους αγαπούν τις ασιατικές γεύσεις.

Υλικά

Υλικά για το κοτόπουλο

20 γραμμάρια βούτυρο

600 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο στήθος ή μπούτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς

1/2 κουταλάκι του γλυκού garam masala

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το μείγμα κάρυ

3/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς

3/4 κουταλάκι του γλυκού garam masala

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σπόρους

1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους από κόλιανδρο

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

4-5 καψουλάκια κάρδαμο

Ελάχιστο μοσχοκάρυδο

Μαύρο πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα

30 γραμμάρια βούτυρο

1 καυτερή πράσινη πιπεριά

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 σκελίδες σκόρδο

300 ml κρέμα καρύδας

200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

30 γραμμάρια ινδοκάρυδο

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίζα τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπελτές

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

100 γραμμάρια χυμός από ψιλοκομμένες ντομάτες κονκασέ

300 ml καυτός ζωμό κοτόπουλο

Αλάτι

Φρέσκος κόλιανδρος

Υλικά για το σερβίρισμα

500 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι

Αραβικό ψωμί ή νααν

Φρέσκος κόλιανδρος

Εκτέλεση

Ξεκινάμε, μαρινάροντας το κοτόπουλο: κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Έπειτα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά για το μαρινάρισμα, πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 60 λεπτά ή περισσότερο.

Για την προετοιμασία του κάρυ, ζεσταίνουμε ελαφρά, σε ένα τηγάνι τα μπαχαρικά, που είναι σε σπόρους και, μετά, τα σπάμε στο γουδί ή στο πολυμηχάνημα. Κατόπιν, τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την σάλτσα. Στο πολυμηχάνημα πολτοποιούμε τα σκόρδα με τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα με το βούτυρο. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τρίβουμε το τζίντζερ, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τον πελτέ και το μείγμα κάρυ που ετοιμάσαμε νωρίτερα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας και το ζωμό.

Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Την πολτοποιούμε αμέσως και την επαναφέρουμε στην ίδια κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, την κρέμα καρύδας και το γιαούρτι. Ενσωματώνουμε πολύ καλά τα υλικά και την αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο, μέχρι να ψηθεί. Τέλος, περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμη, αποσύρουμε και προσθέτουμε φρέσκο κόλιανδρο.

Σερβίρουμε σε βαθύ σκεύος όλο το κάρυ με ζεστό μπασμάτι με κόλιανδρο και ζεστό αραβικό ψωμί.