Ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που «μυρίζει» καλοκαίρι.

Υλικά

3 μέτριες μελιτζάνες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
6 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
1 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού, συν επιπλέον μικρά φύλλα για το σερβίρισμα
2 κ. γλ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Μυρωδικά της επιλογής σας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, χαράξτε τη σάρκα σε σχήμα σταυρού, αλατίστε και αφήστε τις στην άκρη για 30 λεπτά για να μαλακώσουν ελαφρώς.

Εντωμεταξύ, ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε, ανακατεύοντας, για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό ή μέχρι να αρωματιστεί. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τον βασιλικό, τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι νερό.

Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 15 λεπτά και αφήστε τη σάλτσα να έρθει σε βρασμό. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 20 λεπτά ή μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώστε.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200- 180 βαθμούς στον αέρα και λαδώστε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί.

Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και σκουπίστε το εξωτερικό τους. Ζεστάνετε το μισό από το υπόλοιπο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτετε τις μισές μελιτζάνες και τηγανίστε, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για 5- 8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρετε τις μελιτζάνες στο προετοιμασμένο ταψί.

Ρίξτε το μείγμα ντομάτας πάνω από τις μελιτζάνες, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν καλά.

Καλύψτε με τη φέτα και ψήστε, χωρίς κάλυμμα, για 10 λεπτά. Προσθέστε επιπλέον βασιλικό και αρωματικά.