Κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Υλικά

500 γρ. κιμάς (300 γρ. γαλοπούλας, 200 γρ. χοιρινός)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. μανιτάρια σιτάκε, ψιλοκομμένα
200 ml Μαυροδάφνη
150 γρ. κάστανα, μαγειρεμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 μήλο, σε κύβους
50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά καρέ
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. κράνμπερις
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο θυμάρι
ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
150 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια (προαιρετικά)
500 γρ. ζωμός κοτόπουλο χ.γ.
500 γρ. πένες χωρίς γλουτένη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το βούτυρο και το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
Κατόπιν προσθέτουμε την κολοκύθα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε στη φωτιά το φαγητό μέχρι να απορροφήσει όλα του τα υγρά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 30 λεπτά.
Προσθέτουμε το μήλο, τα αποξηραμένα φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, τις στραγγίζουμε καλά και σερβίρουμε με τη σάλτσα από πάνω, γαρνίροντας προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και τριμμένα κάσιους, αντί για τυρί!