Όσο η θερμοκρασία πέφτει, τόσο οι σούπες και τα «ζεστά» φαγητά έχουν μια θέση στην καρδιά και το τραπέζι μας. Είτε επιλέξετε να τη συνοδέψετε με αυγολέμονο είτε όχι, τα γιουβαρλάκια είναι λαχταριστά και χορταστικά.

Υλικά

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1/4 φλυτζανιού του τσαγιού ρύζι για γεμιστά
ψιλοκομμένο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
λίγο αλεύρι
5 φλυτζάνια του τσαγιού ζωμό λαχανικών
1/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο

Αν θέλουμε να αυγοκόψουμε:

2 αυγά
1/4 φλυτζανιού του τσαγιού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες και τις αλευρώνουμε ελαφρώς.

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τον ζωμό λαχανικών, και το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να βράσουν και προσθέτουμε το καρότο και την πατάτα στην κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε με μισόκλειστο καπάκι σε σιγανή φωτιά για μισή περίπου ώρα με 40 λεπτά.

Για το αυγόκομμα

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά μέσα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το ζουμί της σούπας.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα ανακατεύοντας ζωηρά, χωρίς όμως να σπάσουν τα γιουβαρλάκια μας, και την αποσύρουμε από τη φωτιά.