Δροσερό και ελαφρύ σε γεύση και αρώματα.

Υλικά:

500 γρ. σπαγγέτι Νο6

1 αγγούρι μέτριο

200 γρ καπνιστό σολομό

2 κσ. + έξτρα για γαρνίρισμα άνηθο ψιλοκομμένο

1 κσ. ελαιόλαδο

½ πορτοκαλιού το ξύσμα

300 ml κρέμα γάλακτος light

αλάτι

1/8 κγ πιπέρι

1 κσ. χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε το αγγούρι στη μέση. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια από το κέντρο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο (ή με ένα μαχαίρι).

Κόβουμε το σολομό σε λωρίδες πλάτους 1 εκ και ψιλοκόβουμε το άνηθο.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κσ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το άνηθο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε το αγγούρι με το σολομό και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά (να βγάλει τα υγρά του το αγγούρι και να σοταριστεί ο σολομός παίρνοντας ανοιχτό ροζ χρώμα).

Μειώνουμε την ένταση, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, 1 κγ αλάτι, το πιπέρι και το χυμό πορτοκαλιού αφήνοντας για 3 λεπτά να δέσει η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5 λίτρα νερό, όταν βράσει βάζουμε 35 γρ αλάτι και ρίχνουμε τα σπαγγέτι Νο6. Ανακατεύουμε , μειώνουμε την ένταση σε μέτρια και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας.

Τα στραγγίζουμε (κρατάμε 1 κούπα από το ζωμό) και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά, τα αφήνουμε να δέσουν και να ενωθούν τα υλικά για 2 λεπτά και βγάζουμε το τηγάνι από την εστία (αν χρειαστούν περισσότερη υγρασία προσθέτουμε από το ζωμό των ζυμαρικών).

Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο άνηθο κάθε πιάτο.