Το Πολίτικο ή αλλιώς Βυζαντινό είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά το οποίο αρέσει σε όλους, από την πρώτη κιόλας δοκιμή. Μάλιστα η συνταγή για να το φτιάξει κανείς στο σπίτι είναι ιδιαίτερα εύκολη και αξίζει μια προσπάθεια.
Σήμερα σας έχουμε την ωραιότερη συνταγή για Βυζαντινό του Pastry Chef Δημήτρη Μακρυνιώτη.
Υλικά για την βάση
320 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
200 γρ. ζάχαρη
260 ml γάλα πλήρες
1 κ.γ σόδα
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ μαχλέπι
1/2 κ.γ μαστίχα
Υλικά για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
Φλούδες από ένα πορτοκάλι
Υλικά για την κρέμα
750 ml γάλα πλήρες
150 γρ. ζάχαρη
3 μεσαία αυγά
80 γρ. κορν φλάουρ
125 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Κανέλα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση για την βάση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για την βάση και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα, αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι , το οποίο πριν έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Αφού κρυώσει η βάση ξεκινάμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να πάρουν μια βράση.
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκάλι και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα βάση.
Εκτέλεση για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με την μισή ποσότητα της ζάχαρης και την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα προσέχοντας να μην πάρει βράση.
Έπειτα, σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά ώστε να μην μείνουν καθόλου σβόλοι.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με το σύρμα. Αμέσως μετά, επιστρέφουμε το μείγμα του μπολ στο κατσαρολάκι που έχουμε το υπόλοιπο γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει μία σφιχτή κρέμα.
Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να το απορροφήσει.
Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την σιροπιασμένη βάση μας, καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Γαρνίρουμε με κανέλα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!