Για την Καθαρά Δευτέρα και το σαρακοστιανό σας τραπέζι, εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε ριζότο με θαλασσινά  που είναι πολύ γευστικό και ετοιμάζεται γρήγορα χωρίς κόπο. 

Υλικά

4 φλιτζ. ρύζι για ριζότο
10 γαρίδες μεσαίου μεγέθους
5-6 καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζ. αρακά, βρασμένο
1 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη
1 ποτηράκι λευκό κρασί
7 κουταλιές βούτυρο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κύβους λαχανικών


Εκτέλεση

Ρίχνετε τους κύβους λαχανικών σε μια κατσαρόλα με 9 φλιτζάνια νερό που βράζει, ανακατεύετε και, μόλις λιώσουν, προσθέτετε τις γαρίδες, τα καλαμάρια και βράζετε για 4-5 λεπτά.Στη συνέχεια βγάζετε τα θαλασσινά με μια τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, για να παραμείνουν ζεστά, και όσο για το ζωμό, τον σουρώνετε, τον ξαναβάζετε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τον διατηρείτε ζεστό.Σε μια καυτή κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτετε το βούτυρο και, μόλις λιώσει, ρίχνετε το ρύζι και το σκόρδο και σοτάρετε , ανακατεύοντας, για 2-3 λεπτά.

Ρίχνετε το κρασί, 3 φλιτζάνια από το ζωμό και ανεβάζετε τη φωτιά σε δυνατή. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι από το ζωμό, σιγοβράζετε ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να τελειώσει ο ζωμός. Τέλος, προσθέτετε τα καλαμάρια, τις γαρίδες, τον αρακά, και την ντομάτα, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό για 5 λεπτά πριν σερβίρετε, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.