Για τις γιορτινές ημέρες παραμερίζουμε τις θερμίδες και την υγιεινή διατροφή και ετοιμάζουμε τα πιο συγκλονιστικά γλυκά από όλον τον κόσμο που θα μεταμορφώσουν το γιορτινό τραπέζι σε πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων.

Παραδοσιακά μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Και παρά το γεγονός ότι τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών  είναι αγαπημένο γλύκισμα για όλη την οικογένεια.

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες φτιάχνονται από φρέσκο βούτυρο και σε αυτό  βασίζεται η επιτυχία ή ευθύνεται η αποτυχία τους. Ονοματολογικά, αλλά και γαστρονομικά, ο κουραμπιές κατάγεται από τη γειτονική Τουρκία και το αντίστοιχο Kurabiye, που σημαίνει παρασκεύασμα από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη, που είναι και τα κύρια συστατικά του.

Panettone

To panettone είναι το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι. Προέρχεται ουσιαστικά από το Μιλάνο, αλλά το βρίσκουμε τις μέρες των Χριστουγέννων στην Ιταλία, τη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Βραζιλία, το Περού, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Ελβετία, και αποτελεί ένα από τα  σύμβολα της πόλης του Μιλάνου.

Χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανο και σοκολάτα

Ο αγαπημένος κορμός σοκολάτας στην Χριστουγεννιάτικη έκδοσή του με γέμιση σοκολάτας, λικέρ και κάστανου! Ονομάζεται επίσης La Buche de Noel ή Yule Log. Την θέση του μπισκότου παίρνει το λαχταριστό genoise, ενώ όλο το γλυκό σε σχήμα κορμού δέντρου έχει επικάλυψη κρέμας σοκολάτας με ιταλική μαρέγκα και άχνη στο πασπάλισμα. Το απίστευτο αυτό γλυκό δέχεται κομψές προτάσεις διακόσμησης και πολλές εναλλακτικές στις γεύσεις του.

Παραδοσιακές δίπλες

Αποτελούν γλυκό με ελληνικές ρίζες και το συναντάμε σε περιοχές της χώρας μας με μικρές παραλλαγές. Μην ξεχνάτε ότι αποτελούν και γλύκισμα που σερβίρεται πολλές φορές και στους γάμους. Συνήθως, περιέχουν 170 θερμίδες ανά τεμάχιο, αλλά επειδή τηγανίζονται δεν αποτελούν την πιο σοφή διατροφική επιλογή.

Πουτίγκα ρυζιού

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Σουηδίας δεν είναι άλλο από μια πουτίγκα ρυζιού ή αλλιώς ρυζόγαλο! Βέβαια, για της δώσουν ξεχωριστό χαρακτήρα κρύβουν μέσα ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση φέρνει τύχη σε όποιον το βρει και αν, μάλιστα, είναι ανύπαντρος θα παντρευτεί μέσα στο νέο έτος!

Stollen

Το γερμανικό γλυκό που στην παρασκευή του θυμίζει κάπως το δικό μας τσουρέκι, ξεκίνησε ως μια πιο απλή συνταγή και κατά τον 15ο αιώνα εμπλουτίστηκε με διάφορα υλικά, όπως αποξηραμένα φρούτα που το έκαναν πιο γιορτινό, ενώ τον 16ο αιώνα συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα και έγινε το παραδοσιακό γιορτινό γλύκισμα των ημερών. Παραδοσιακά καλύπτεται με άφθονη άχνη ζάχαρη ενώ συχνά στο εσωτερικό του συναντάμε και μάρτζιπαν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!