Όλοι οι λαοί του κόσμου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στολίζοντας τα σπίτια και μαγειρεύοντας τα παραδοσιακά γλυκά. Τα τραπέζια στρώνονται και μυρωδιές από κανέλα, μοσχοκάρυδο και καβουρδισμένα αμύγδαλα συνθέτουν το εορταστικό κλίμα. 
Εάν μέχρι τώρα γνωρίζατε μόνο τα παραδοσιακά ελληνικά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, εμείς συγκεντρώσαμε παραδοσιακά γλυκά από διάφορες χώρες και σας προσφέρουμε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεύσεων.


Αγγλία και πουτίγκα
Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό στην Αγγλία είναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.  Είναι από τα γλυκά που τρώγονται μόνο μια φορά το χρόνο και είναι το κατεξοχήν επιδόρπιο του αγγλικού χριστουγεννιάτικου δείπνου. Λέγεται ότι πρέπει να περιέχει 13 υλικά, που συμβολίζουν τον Ιησού και τους μαθητές του, ενώ κατά την παρασκευή της κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να ανακατεύει την πουτίγκα με φορά από την Ανατολή προς τη Δύση προς τιμήν των τριών βασιλιάδων (των Τριών Μάγων) που ήρθαν να προσκυνήσουν τη γέννησή του Ιησού. Ένα άλλο έθιμο είναι να βάζουν ένα ασημένιο νόμισμα στην πουτίγκα και όποιος το βρει, θεωρείται ότι θα έχει τύχη και  υγεία   για όλο το χρόνο. Η ιστορία της ξεκινά στο 14ο αιώνα. Τότε η  πουτίγκα ήταν μια πηχτή σούπα, από ζωμό βοδινού, σπασμένο στάρι, σταφίδες, δαμάσκηνα κρασί και μπαχαρικά. Το 1595 ο χυλός αυτός εξελίχθηκε στην πουτίγκα με δαμάσκηνα και πλέον είχε πιο πηκτή μορφή. Την θέση της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι την οφείλει στη βασίλισσα Βικτωρία και τον σύζυγό της Αλβέρτο, που καθώς λάτρευε την πουτίγκα ζήτησε να την τοποθετήσουν σαν επιδόρπιο στο κέντρο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.


Γερμανία και stollen

Από τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα της χώρας είναι το στόλλεν, που δεν είναι άλλο από ένα κέικ με αμυγδαλόπαστα και κομμάτια από αποξηραμένα φρούτα, επικαλυμμένο με άχνη ζάχαρη.


Ιταλία- Panettone
Στην Ιταλία, το έθιμο επιβάλλει το πατροπαράδοτο Panettone, ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Αφράτο μυρωδάτο υγρό κέικ που δεν λείπει από κανένα παραδοσιακό ιταλικό τραπέζι. Η ιστορία λέει πως κάποια παραμονή Χριστουγέννων ο μάγειρας του Δούκα του Μιλάνου Λουδοβίκου Μαρία Σφόρτσα ανακάλυψε έντρομος ότι το γλυκό που είχε ετοιμάσει για τους καλεσμένους, είχε καεί.Την κατάσταση έσωσε ο Τόνι, ένας μικρός παραγιός, που είχε φτιάξει με όσα υλικά είχαν περισσέψει του μάγειρα ένα γλυκάκι γι’ αυτόν και τους φίλους του, προσθέτοντας βούτυρο, αυγά και ζάχαρη. Ο δούκας και οι καλεσμένοι του ενθουσιάστηκαν και το «ψωμί του Τόνι» («Ιl pane del Toni»)  και από τότε έγινε το αγαπημένο Πανετόνε.  

Καναδάς και  Gingerbread

Μια παράδοση που ήρθε στον Καναδά από τους Γερμανούς μετανάστες. Το 17ο αιώνα, η Νυρεμβέργη θεωρείτο το κέντρο του gingerbread λόγω των καταπληκτικών δημιουργιών που έφτιαχναν οι αρτοποιοί της σπίτια, ανθρώπους, ζώα, διακοσμημένα πολλές φορές με χρυσό. Συχνή φιγούρα, ο gingerbread man, το ανθρωπάκι από ζύμη αρωματισμένη με τζίντζερ που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες φιγούρες.

Γαλλία και Galette des rois
Η γαλλική βασιλόπιτα μοιάζει με πίτα από σφολιάτα που μοσχοβολά βούτυρο και αμυγδαλόπαστα. Παραδοσιακά τη σερβίρουν στις 6 Ιανουαρίου, Le jour de l’Épiphanie αλλά πλέον από τις παραμονές της πρωτοχρονιάς τα γαλλικά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία γεμίζουν με τις παραδοσιακές galette.  Παλαιότερα το γλυκό περιείχε ένα …ρεβίθι, ενώ τώρα κάθε μαγαζί επινοεί το δικό του (τύπου) φλουρί! Όποιος το τύχει,  φοράει την  χρυσή  χάρτινη κορώνα που δίδεται μαζί με την βασιλόπιτα και στέφεται βασιλιάς της μέρας, ενώ όλοι οφείλουν να του κάνουν όλα τα χατίρια για εκείνη την ημέρα. Άλλο παραδοσιακό γαλλικό γλυκό είναι χριστουγεννιάτικο κορμός ή αλλιώς Buche de Noel ένα υπέροχο γλυκό, συχνά σοκολατένιο του οποίου το παντεσπάνι γίνεται χωρίς αλεύρι. 


Αυστραλία και γλειφιτζούρια μπαστουνάκια
Ο μύθος λέει ότι το 1670 ο διευθυντής μιας χορωδίας έδωσε στους τραγουδιστές από ένα γλειφιτζούρι κατά την διάρκεια της λειτουργίας της Γέννησης στον Καθεδρικό Ναό της Κολονίας, για να τους κρατήσει ήσυχους.  Λέγεται επίσης, ότι είχε ζητήσει τα γλειφιτζούρια να μοιάζουν με τα ραβδιά των βοσκών, λόγω της ημέρας. Η μαζική παραγωγή αυτού του τύπου των γλειφιτζουριών ξεκίνησε το 1920 και δίδονταν σαν δώρα στα παιδιά και τους φίλους τα Χριστούγεννα. Τότε ήταν που άρχισαν να χρησιμοποιούνται σαν στολίδια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην Αυστραλία στολίζουν ολόκληρα Χριστουγεννιάτικα δέντρα με τέτοια ζαχαρωτά.

Ισπανία Polvorón και Tortell

Το Polvorón είναι ένα μαλακό shortbread που φτιάχνεται από αλεύρι γάλα, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς και ζωικό λίπος.Το Tortell πάλι είναι ένα στρογγυλό γλυκό φτιαγμένο από marzipan που σε κάποιες περιπτώσεις έχει γλάσσο με φρούτα. Παραδοσιακά τρώγεται στις 6 Ιανουαρίου.Το tortell de Reis περιέχει δύο εκπλήξεις, ένα φασόλι και μια φιγούρα ενός και των τριών μάγων. Αυτός που κερδίζει την φιγούρα φορά μια χάρτινη κορώνα, ενώ αυτός πού κερδίζει το φασόλι πληρώνει το γλυκό. 

Ουγγαρία και Szaloncukor

Μια παράδοση που έρχεται από τον 19ο αιώνα. Μικρές καραμέλες με επικάλυψη σοκολάτας που τυλίγονται σε πολύχρωμο αλουμινόχαρτο και κρέμονται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.