Διαλέξτε την δική σας παραλλαγή για ένα γιορτινό κέικ με πλούσια γεύση.

Υλικά

225 γραμμάρια βούτυρο κλασικό

320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

225 γραμμάρια ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

5 αυγά

4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή μαύρο ρούμι

300 γραμμάρια αποξηραμένα φρούτα (μύρτιλα, cranberry, παπάγια, μάνγκο)

1 κούπα ζάχαρη άχνη

2-3 κουταλιές της σούπας γάλα

Εκτέλεση

Αφήνουμε το βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, για να μαλακώσει.

Ξεκινάμε με την προετοιμασία των αποξηραμένων φρούτων. Επιλέγουμε αυτά που επιθυμούμε για το κέικ και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για μετά.

Σε ένα μεγάλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και το μπείκινγκ πάουντερ. Χτυπάμε στο μίξερ καλά το βουτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσει το μείγμα μια ομοιόμορφη υφή. Στο τέλος, προσθέτουμε και την εσάνς βανίλιας.

Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μείγμα, σταδιακά, 1 αυγό και, μετά, λίγο από το μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε συνεχώς και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα αυγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Το μείγμα είναι σχεδόν έτοιμο.

Σουρώνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και προσθέτουμε το κονιάκ στο μείγμα του κέικ. Στα αποξηραμένα φρούτα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα.

Αλείφουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με βούτυρο και την αλευρώνουμε, για να μην κολλήσει το κέικ.

Αδειάζουμε όλο το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C αέρα για 70-75 λεπτά. Στα 70 λεπτά τρυπάμε το κέικ στο κέντρο του και, αν βγει στεγνό, το κέικ είναι ψημένο, αλλιώς, αν έχει υγρασία, το ψήνουμε λίγο ακόμη.

Μόλις ψηθεί, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μετά, το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ωραίο και πηχτό γλάσο. Περιχύνουμε με το γλάσο και διακοσμούμε με βρώσιμη χρυσόσκονη και αστεράκια από μπισκότο ή άλλα Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.

Διατηρούμε το Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα για λίγες μέρες εκτός ψυγείου και το καλύπτουμε με μεμβράνη, για να μην ξεραθεί.