Μια σοκολατένια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής.

Υλικά

650 γραμμάρια αλεύρι μαλακό

130 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

10 γραμμάρια μαγειρική σόδα

1 κουταλιά κανελογαρύφαλλο σκόνη

300 ml χυμό πορτοκάλι

300 γραμμάρια βούτυρο κλασικό λιωμένο

120 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

150 γραμμάρια ξύσμα σοκολάτα

100 γραμμάρια καρυδόψιχα (ψιλοκομμένη)

900 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα για την επικάλυψη

1300 γραμμάρια ζάχαρη

1 λίτρο νερό

300 γραμμάρια γλυκόζη

250 γραμμάρια μέλι

Φλούδα 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Το αφήνουμε για 2-5 λεπτά στη φωτιά. Έπειτα, το κατεβάζουμε και αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το χυμό του πορτοκαλιού, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα σοκολάτας, την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε.

Σε ξεχωριστό σκεύος αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά. Αφού ψηθούν, τα βουτάμε ζεστά στο κρύο σιρόπι για περίπου μισό λεπτό. Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα στραγγίζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν και να στραγγίσουν καλά.

Έπειτα, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε εκτός φωτιάς να γίνει χλιαρή. Τέλος, με ένα πιρούνι βουτάμε τα μελομακάρονα στην κουβερτούρα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.