Υλικά

Για τους κουραμπιέδες

500 γρ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο ή αγελαδινό
350 γρ. αμύγδαλα
800 γρ. αλεύρι μαλακό
110 γρ. ζάχαρη άχνη
20ml κονιάκ
50 ml νερό παγωμένο ή 50 ml αλισίβα
1 ολόκληρο αυγό
2 κρόκους αυγών
½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα
2 κάψουλες βανίλιας ή λοβό βανίλιας

Για το πασπάλισμα

Άχνη ζάχαρη
– 1 κουταλιά της σούπας νισεστέ ή κόρν φλάουρ
– ½ κάψουλα βανιλλίνης

Εκτέλεση Συνταγής

Καβουρδίζουμε το αμύγδαλο,στον φούρνο στους 160°C για 8 λεπτά ή αλλιώς σε ένα τηγάνι για μερικά λεπτά.

Μπορούμε το αμύγδαλο να το αφήσουμε ολόκληρο ή να το σπάσουμε σε χοντρά κομμάτια.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την βανίλια και τα 110 γρ. άχνη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά, περίπου 15-20′.

Προσθέτουμε το αμύγδαλο, τ’ αυγά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.

Προσθέτουμε την σόδα στο κονιάκ ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την αλισίβα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να ενσωματώσουμε στην ζύμη όλο το αλεύρι, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον αλεύρι.

Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία αφράτη βουτυράτη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας!

Πώς θα πλάσουμε τους τέλειους κουραμπιέδες

Πλάθουμε κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα ή με κουπ πάτ κόβουμε τον κουραμπιέ στο σχήμα που θέλουμε, αφού ανοίξουμε την ζύμη με πλάστη πάχους 1-1,5 εκατοστό περίπου.

Για τους κουραμπιέδες η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος:

Μεσαίου μεγέθους 15-18 γρ.

Tο ψήσιμο

Τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε για 30-35′ λεπτά στους 165°C τους μεγάλους, μέτριους 25 λεπτά και τους μικρούς 20-22 λεπτά.