Λαχταριστά ρολά κανέλας με λίγες θερμίδες.

Υλικά:

1 φλιτζάνι ζεστό πλήρες γάλα

1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) στιγμιαία ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

2 αυγά χτυπημένα

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

3 ½ – 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 φλιτζάνια πεκάν χοντροκομμένα

1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος

2/3 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου

1/4 φλιτζάνι + 1/2 φλιτζάνι συσκευασμένη ανοιχτή ή σκούρα καστανή ζάχαρη

12 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κανέλα

4 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το γάλα, τη μαγιά, την καστανή ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι, περίπου 4-5 λεπτά. Εάν η ζύμη φαίνεται να κολλάει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι αλεύρι.

Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Στο μεταξύ, για να φτιάξουμε τη σάλτσα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μακρόστενο ταψί. Απλώνουμε τα πεκάν σε μια ομοιόμορφη στρώση στον πάτο του ταψιού.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα, το σιρόπι σφενδάμου, την καστανή ζάχαρη και 12 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αφρίσει η σάλτσα, περίπου 8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη βανίλια. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα πεκάν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη και την κανέλα.

Πασπαλίζουμε ελαφρά μια επιφάνεια με αλεύρι. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο (περίπου 9×24 ίντσες). Απλώνουμε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.

Ρίχνουμε ομοιόμορφα τη ζάχαρη κανέλας πάνω από το βούτυρο. Ξεκινώντας από τη μακριά άκρη που βρίσκεται πιο κοντά μας, τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ένα ρολό, κρατώντας την αρκετά σφιχτή καθώς προχωράμε.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 12 ρολά. Τοποθετήστε τα ρολά στο έτοιμο ταψί. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 20-30 λεπτά ή μεταφέρουμε στο ψυγείο να φουσκώσει όλη τη νύχτα.

Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Αν τα ρολά ροδίζουν πολύ γρήγορα από πάνω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι τη μέση του ψησίματος.

Αφήνουμε τα ρολά να κάτσουν για 5 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τα ρολά σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρουμε ζεστά!