Υλικά:
4 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
20 ελιές χωρίς το κουκούτσι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
300 γραμμάρια σάλτσα τομάτες
100 ml κόκκινο κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για την φάβα:
200 γραμμάρια φάβα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού
Εκτέλεση:
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα καλαμάρια σε ένα 4-5 κομμάτια.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τις πιπεριές Φλωρίνης για 1-2 λεπτά και προσθέτετε τα καλαμάρια συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και προσθέτετε την σάλτσα τομάτας και τις ελιές αφήνοντας τα καλαμάρια να σιγοβράσουν για 18-20 λεπτά.
Για την φάβα τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, προσθέτετε την φάβα συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και προσθέτετε νερό να σκεπάσει την φάβα περίπου 2 δάχτυλα.
Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε την φάβα να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά.