Θα μυρίσει Χριστούγεννα στο σπίτι σας με αυτή τη συνταγή.
Εσείς επιλέξτε μόνο τη χριστουγεννιάτικη μουσική και απολαύστε το κέικ κανέλας με τα καραμελωμένα μήλα και τη σοκολάτα μαζί με μια ζεστή κούπα καφέ… δίπλα στο τζάκι !


Υλικά για το κέικ

170γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180γρ. ζάχαρη
130γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για τη φόρμα
3 αβγά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100γρ. κουβερτούρα
1 κουτ. γλυκού κανέλα

Για τα καραμελωμένα μήλα θα χρειαστείτε

3 μήλα μεγάλα, ξεφλουδισμένα
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού κανέλα

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα μήλα.
Κόβετε σε κυβάκια τα μήλα που έχετε ξεφλουδίσει. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν αφρίσει και κάψει ρίχνετε τα κομμένα μήλα. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά.
Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε με την κανέλα. Αφήνετε κατά μέρος χωρίς όμως να τα σκεπάσετε για να μην μαλακώσουν.

2. Ετοιμάζετε το κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα ανοιχτόχρωμο και κολλώδες μείγμα. Σταδιακά, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύετε για λίγο ακόμα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Τρίβετε τη μισή ποσότητα κουβερτούρας στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και σπάτε την υπόλοιπη ποσότητα σε μικρά κομμάτια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με διάμετρο 24 εκ. Στον πυθμένα τη φόρμας στρώνετε τα καραμελωμένα μήλα, σκορπίζετε τα κομμάτια της κουβερτούρας και από πάνω αδειάζετε το μείγμα του κέικ. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το τρίμμα κουβερτούρας. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 40 λεπτά.  Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς, επάνω σε μια σχάρα.

Tip: Για να μην μαυρίσουν τα μήλα, αμέσως μόλις τα κόψετε θα τα ραντίσετε με το χυμό από ½ λεμόνι.