Εάν θέλετε να φτιάξετε ένα ζελέ ή μία σταθερή κρέμα π.χ. πανακότα, χρησιμοποιείτε φύλλα ζελατίνης. Στην αγορά θα βρείτε φύλλα βάρους 2,5 – 3 γρ. αλλά και επαγγελματικά των 5 γρ. το καθένα.
Οι ζελατίνες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους. Άλλες είναι πιο ισχυρές και άλλες πιο αδύναμες. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι παρασκευαστές έχουν συμφωνήσει ώστε το κάθε φύλλο να έχει την ίδια δύναμη για να έχετε σταθερό αποτέλεσμα μετά τη χρήση τους. 
Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε τη ζελατίνη αν είναι σε μορφή φύλλων.

-Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό. Το νερό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύο (ακόμα καλύτερα αν περιέχει παγάκια).

-Τα αφήνετε για 3-5 λεπτά να μαλακώσουν και να γίνουν σαν μεμβράνη.

-Τα στύβετε πολύ καλά με τα χέρια μας, για να απομακρύνουμε τα νερά.

-Τα προσθέτετε στο μείγμα που θέλετε να πήξετε, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν εντελώς. Το μείγμα αυτό θα πρέπει να είναι ζεστό (να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς). Αν η συνταγή σας δεν προβλέπει ζεστό μείγμα, τα βάζετε σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό (περίπου 3/4 φλιτζάνι του καφέ) και ανακατεύετε να διαλυθούν ή τα λιώνετε σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ με νερό που έχουμε στερεώσει πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει).

-Δεν λιώνετε ποτέ τη ζελατίνη μόνη της σε μπρίκι, γιατί, αν καεί, αποκτά άσχημη γεύση. 

-Για να πήξει το μείγμα σας, πρέπει στη συνέχεια να το αφήσετε για κάποια ώρα στο ψυγείο.