Υλικά:

– 1/2 κιλό πένες
– 50 γρ. παρμεζάνα
– 50 γρ. γραβιέρα
– 50 γρ. τυρί Fontina
– 50 γρ. τυρί Gorgonzola
– 100 γρ. βούτυρο ανάλατο
– Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Βράζετε τις πένες σε μια κατσαρόλα με μπόλικο, ελαφρώς αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente.

2. Τρίψτε τα τυριά σε ένα μπωλ, και βάλτε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, ικανό να χωρέσει τα ζυμαρικά. Βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίξτε τα τυριά σας και ανακατέψτε καλά.

3. Δουλέψετε με υπομονή το μείγμα, μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα με βελούδινη υφή. Αν δείτε πως στεγνώνει πολύ η σάλτσα σας, μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο γάλα.

4. Ρίξτε τις σουρωμένες πένες σας στο τηγάνι με τη σάλτσα των 4 τυριών και συνεχίστε να δουλεύετε ανάλαφρα το μείγμα ώστε η κρέμα των τυριών να δέσει με τα ζυμαρικά.

5. Κατεβάστε από τη φωτιά τα ζυμαρικά σας με τη σάλτσα των τεσσάρων τυριών και βάλτε τα σε πυρίμαχα σκεύη (πήλινα). Αφήστε τα για λίγα λεπτά στο grill ώστε να γίνουν γκρατινέ. Έτσι θα απελευθερωθούν τα αρώματα κάθε τυριού και θα σχηματιστεί μια λεπτή τραγανή κρούστα σε κάθε σκεύος. Σερβίρετέ τα ζεστά με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.