Είναι μία διαφορετική σε σχέση με τις υπόλοιπες τάρτες, που έχετε μέχρι τώρα δοκιμάσει.  Θα σας αρέσει πολύ η γεύση της, γιατί  είναι ζουμερή και γλυκιά όσο πρέπει. 

Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι γάλα 

3 μεγάλα αχλάδια, αποφλοιωμένα
130g βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
125g μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια
5 κουταλιές της σούπας κακάο
λίγο αλάτι
για την καραμέλα
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με λίγο βούτυρο. Κόβετε τα αχλάδια σε κύβους και τρίψτε τα με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώνετε τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέστε τη μαύρη ζάχαρη και αφήνετε να λιώσει αργά σε χαμηλή φωτιά, περίπου 5-7 λεπτά. Σιγοβράζετε για ένα ή δύο λεπτά μέχρι να αρχίσει να καραμελώσουν. Ρίχνετε το υλικό μέσα στο στρογγυλό ταψί.
Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 170C. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Λιώνετε τη σοκολάτα χρησιμοποιώντας ένα μπεν μαρί. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη  στο μίξερ μέχρι να γίνει κρέμα και να πάρει ανοιχτό χρώμα. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάτε και προσθέτετε κατόπιν τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίχνετε το  αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα   με το γάλα και χτυπάτε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίχνετε το υλικό  πάνω στα καραμελωμένα αχλάδια. Ψήνετε για 50-55 λεπτά. Γυρίστε ανάποδα το ταψί σε μία πιατέλα και απολαύστε την τάρτα με τα καραμελωμένα αχλάδια ζεστή σε θερμοκρασία δωματίου.