Christmas pudding (plum pudding): γλυκός πειρασμός αλά αγγλικά

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (Christmas pudding) χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Η Christmas Pudding, αν και εθνικό γλυκό της Αγγλίας, γίνεται με πολλούς τρόπους. Κάθε οικογένεια έχει και τον δικό της. Πολλοί συνηθίζουν πριν τη σερβίρουν να ανοίγουν μια μικρή τρύπα στην κορυφή της, να τη γεμίζουν με brandy και να την ανάβουν.

Λέγεται ότι αν η παρασκευή της είναι καλή, τότε η Christmas pudding μπορεί να διατηρηθεί για έναν ολόκληρο χρόνο.

Βασικά, η συνταγή της πουτίγκας στοχεύει στο να ενώσει σε μια συνταγή όλα εκείνα τα υλικά που παραδοσιακά ήταν ακριβά –κυρίως τα μπαχαρικά τα οποία δημιουργούν και το ξεχωριστό της άρωμα.

Το χρώμα της είναι πολύ σκούρο ως αποτέλεσμα της μαύρης ζάχαρης που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της, του σιροπιού που την περιχύνει, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας του μαγειρέματός της. Το μίγμα της μπορεί να εμπλουτιστεί με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού και brandy, προτού βράσει για αρκετές ώρες.

Η αλήθεια είναι  ότι είναι δύσκολη συνταγή, αλλά αν την μάθετε θα την επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο.

Συστατικά:
Yλικά για μια φόρμα


250 γρ. αλεύρι
150 γρ. τριμμένη ψίχα ψωμιού
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
300 γρ. σταφίδες
150 γρ. κόντιτα πορτοκάλι
200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. ξηρά δαμάσκηνα
3 αυγά
1/2 λίτρο μαύρη μπίρα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι και γαρίφαλα τριμμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 ποτήρι ρούμι
1 μήλο
το ξύσμα 1 λεμονιού
200 γρ. μαργαρίνη και λίγη επιπλέον για τη φόρμα
αλάτι

Οδηγίες:
Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά τη μαργαρίνη κομμένη σε μικρά κομματάκια, το αλεύρι κοσκινισμένο, την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, τα κόντιτα, τα αμύγδαλα, το ξύσμα του λεμονιού, την κανέλα, τη μαρμελάδα, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Περιχύνετε τα υλικά με την μπίρα και το ρούμι, τα ανακατεύετε όλα προσεκτικά, σκεπάζετε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί τουλάχιστον 12 ώρες σε δροσερό μέρος.

Την επόμενη μέρα αλείφετε με μαργαρίνη μια πυρίμαχη ημισφαιρική φόρμα για πουτίγκα. Προσθέτετε στο μείγμα το μήλο κομμένο σε κυβάκια και το αδειάζετε στη φόρμα. Το σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και μετά με μια λινή πετσέτα, που δένετε σφιχτά γύρω από τη φόρμα για να την κλείσετε. Ψήνετε σε μπεν μαρί 6-7 ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό, καθώς θα πρέπει να μείνει σταθερή η ποσότητα στο μπεν μαρί.
Βγάζετε το γλυκό και το αφήνετε να κρυώσει.
Ξεφορμάρετε την πουτίγκα πάνω σε ένα νοτισμένο πανί. Δένετε τις άκρες του πανιού και αφήνετε το γλυκό να ξεκουραστεί ως την ημέρα των Χριστουγέννων σε μέρος δροσερό που να αερίζεται. Η πουτίγκα πρέπει να μείνει έτσι αρκετό καιρό για να απελευθερώσει το άρωμά της.

Μία ώρα πριν τη σερβίρετε, ξαναβάζετε την πουτίγκα στη φόρμα τυλιγμένη σε λαδόκολλα και ψήνετε σε μπεν μαρί 2 ώρες ακόμη. Αναποδογυρίζετε την πουτίγκα σε ένα πυρίμαχο πιάτο και τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αν θέλετε την περιχύνετε με ρούμι ή κονιάκ και την ανάβετε μπροστά στους φίλους σας (φλαμπέ).