Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Memory & Cognition, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η κατάθλιψη και το άγχος μεταδίδονται.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μετά από μία αλληλεπίδραση με κάποιον που υποφέρει από κάποια αγχώδη διαταραχή, αλκοολισμό, νευρική ανορεξία ή ακόμη και σχιζοφρένια, θα μπορούσαν να «κολλήσουν» την πάθηση.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Τα συναισθήματά μας είναι πράγματι μεταδοτικά! Αυτό συμβαίνει προκειμένου να μπορούμε να αντιδρούμε σωστά στα ερεθίσματα που δεχόμαστε από τους άλλους, δεν σημαίνει, όμως, και ότι καταλήγουμε να πάσχουμε από τις ψυχικές ασθένειες τους.

«Οι ψυχικές ασθένειες έχουν τις ρίζες τους σε μια σειρά από βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες», εξηγεί η Judy Ho, κλινική ψυχολόγος και εγκληματολόγος. «Έχει ανακαλυφθεί ότι προκαλείται εν μέρει από γενετικά χαρακτηριστικά, τραυματικές εμπειρίες, κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία ή ακόμη και έκθεση σε αρνητικές συνθήκες ή τοξίνες πριν τη γέννηση».

Μια συνάντηση με έναν φίλο που πάσχει από αγχώδη διαταραχή μπορεί να μας αφήσει πιο αγχωμένους, ωστόσο, το συναίσθημα αυτό θα είναι περαστικό. Αντιθέτως, τα συμπτώματα μίας ψυχικής ασθένειας είναι επίμονα ακόμη και αν κατά καιρούς υποχωρούν και απαιτούν θεραπεία προκειμένου να παρουσιάσουν βελτίωση.

Φυσικά, υπάρχει περίπτωση η συναναστροφή μας με άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα να τροφοδοτήσει και δικές μας υποβόσκουσες τάσεις. Αν βλέπετε πως τα αρνητικά συναισθήματα και μοτίβα σκέψης σας ακολουθούν για κάποιο βάθος χρόνου, ίσως είναι καλό να δείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχαναλυτή, για να διερευνήσετε τα αίτια που σας οδηγούν σε αυτό.

Πώς να το διαχειριστείτε

Τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες βρίσκονται σε πολύ ευάλωτη θέση και έχουν ανάγκη από ένα δίκτυο ανθρώπων που θα τους δείχνουν αγάπη και ενδιαφέρον.

Επομένως, αν νιώθετε ότι διαθέτετε τα ψυχικά αποθέματα, καλό είναι να μη βιαστείτε να αποφασίσετε να διακόψετε τη σχέση σας με ένα αγαπημένο πρόσωπο επειδή, για παράδειγμα, εκδήλωσε κατάθλιψη. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετέ το να ξεκινήσει θεραπεία και προσπαθήστε να το στηρίξετε σε αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, ευτυχώς για όλους μας, δεν είναι μεταδοτικά μόνο τα αρνητικά συναισθήματα: Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι φοιτητές που συγκατοικούσαν με άτομα που σκέφτονταν θετικά, επίσης έτειναν να υιοθετούν τον τρόπο σκέψης τους. Δίνοντας το καλό παράδειγμα, λοιπόν, ίσως καταφέρετε να συμπαρασύρετε τους αγαπημένους σας σε μία πιο θετική ανάγνωση της πραγματικότητας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!