Πρόκειται για μια απορία που είχαμε από πολύ μικρή ηλικία: Για ποιο λόγο οι ανελκυστήρες έχουν καθρέφτη στο εσωτερικό τους; Τι σκεφτόταν ο άνθρωπος που αποφάσισε να τοποθετήσει έναν καθρέφτη σε έναν χώρο που κανένας δεν θα μείνει για περισσότερο από μισό λεπτό; 

Κι όμως, υπάρχει λόγος και μάλιστα πολύ σημαντικός. Και ιδιαιτέρως πρακτικός θα λέγαμε. Όταν η χρήση των ανελκυστήρων ξεκίνησε να γίνεται απαραίτητη με τη δημιουργία πολυώροφων κτιρίων, ο κόσμος –μη έχοντας συνηθίσει την παραμονή του σε έναν τόσο κλειστό χώρο- παραπονιόταν έντονα πως τα ασανσέρ κινούνταν πολύ αργά. 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ταχύτητά τους δεν ήταν το πρόβλημα. Κάτι άλλο έφταιγε και το κοινό αισθανόταν να δυσφορεί μέσα σε αυτά: Το γεγονός ότι για τα ελάχιστα αυτά δευτερόλεπτα δεν είχε με τίποτα να ασχοληθεί και το μισό λεπτό έμοιαζε… αιώνας.

Μετά τα πρώτα παράπονα πως ο χρόνος κυλούσε αργά και βασανιστικά, αποφασίστηκε να μπουν καθρέφτες στο εσωτερικό των ανελκυστήρων. 

Και πράγματι, το κόλπο «δούλεψε». Τα παράπονα μειώθηκαν κατά πολύ, ενώ επιπλέον οι άνθρωποι με κλειστοφοβικές τάσεις παραδέχτηκαν πως ένιωθαν πολύ καλύτερα κάθε φορά που έμπαιναν στα νέα ασανσέρ –τα εξοπλισμένα με καθρέφτες- καθώς ο χώρος τους φαινόταν διπλάσιος!

Έτσι, μπορούμε να πούμε πως ο καθρέφτης μόνο τυχαία δεν βρίσκεται απέναντι από την πόρτα του ασανσέρ. Από τη μία μας βοηθά να περνάμε την ώρα μας ευχάριστα (όχι, δεν είχαν τις φωτογραφίες selfie στο μυαλό τους εκείνοι που τους πρωτοτοποθέτησαν στους ανελκυστήρες!) και από την άλλη να μην αισθανόμαστε πως ασφυκτιούμε στον χώρο.