Η Robin Zasio, συγγραφέας του «The Hoarder in You», μας δίνει 10 συμβουλές για να επαναφέρουμε την τάξη στο σπίτι μας και κατ’ επέκταση στο μυαλό και στη ζωή μας.

1. Ξεκίνα αργά

Όρισε μία μέρα της εβδομάδας για το καθάρισμα και προσπάθησε να αφιερώσεις τουλάχιστον 30 λεπτά σε αυτό αλλά και στην τακτοποίηση. «Όταν ακολουθείς ένα πρόγραμμα, νιώθεις υπόλογη και αυτό σε εμποδίζει να πάθεις burn out» γράφει ο Robin Zasio.

2. Διαίρει και βασίλευε

Ασχολήσου πρώτα με το δωμάτιο ή την περιοχή του σπιτιού που σου προκαλεί το λιγότερο άγχος και πέταξε τα αντικείμενα που σου είναι πιο εύκολο να αποχωριστείς, όπως οι παλιές εφημερίδες. «Πρέπει να νιώσεις άμεσα ένα αίσθημα επιτυχίας, αλλιώς θα αποθαρρυνθείς και θα τα παρατήσεις» εξηγεί ο συγγραφέας.

3. Μάθε την τεχνολογία

Ψηφιοποίησε τα βίντεό σου σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και βάλε τα αγαπημένα σου άλμπουμ στο iTunes στον υπολογιστή ή στο MP3 Player. Για να μειώσεις το χαρτομάνι, σκάναρε τα σημαντικά αρχεία και έγγραφα.

4. Ομαδοποίησε τα αντικείμενα

Βάλε τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιείς καθημερινά σε συρτάρια και ντουλάπια στα οποία φτάνεις εύκολα και τα άλλα κάπου αλλού – έτσι, δε θα χρειάζεται να ψάχνεις μέσα σε άσχετα πράγματα για να βρεις αυτό που θέλεις.

5. Προτίμησε τις… διαφάνειες

Αποθήκευσε την ξηρά τροφή, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά, και τα είδη προσωπικής υγιεινής, όπως το βαμβάκι, σε γυάλινα ή διαφανή πλαστικά δοχεία, ώστε να ξέρεις πότε χρειάζονται ανανέωση. «Ο στόχος σου», εξηγεί ο συγγραφέας, «είναι να μπορείς να βλέπεις τι έχεις εύκαιρο ανά πάσα στιγμή».

6. Πάτα το delete

Κράτα καθαρό το inbox στο e-mail σου διαγράφοντας τα περιττά μηνύματα και κάνοντας απεγγραφή από newsletter και διαφημιστικές εταιρείες που συνήθως δε διαβάζεις. «Τα εικονικά σκουπίδια σε φορτώνουν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να αγνοήσεις ή να χάσεις σημαντικά μηνύματα» σημειώνει ο Robin Zasio.

7. Τακτοποίησε την ντουλάπα σου

Πέταξε έξω τα λεκιασμένα, τα ρούχα που έχουν φθαρεί καθώς και τα παπούτσια και χάρισε ό,τι δε σου κάνει ή δεν έχεις φορέσει για πάνω από χρόνο. «Εάν δεν είσαι σίγουρη αν πρέπει να κρατήσεις κάτι, μάλλον αυτό σημαίνει ότι πάει για πέταμα» γράφει ο ειδικός. 

8. Συμμάζεψε την αλληλογραφία σου

Πέταξε όλα τα διαφημιστικά φυλλάδια, τα κουπόνια και τους καταλόγους που δε χρειάζεσαι και φύλαξε τα σημαντικά (λογαριασμούς, ειδοποιήσεις κ.λπ.) σε ειδικό χώρο δίπλα στην είσοδο του σπιτιού.

9. Βάλε περιορισμούς

Όρισε ένα πλαφόν στον αριθμό (15 είναι το ιδανικό) των αντικειμένων που πρέπει να φυλάς, όπως λαστιχάκια και χάρτινες σακούλες, και στο ύψος (12-15 εκ.) αντικειμένων που μαζεύεις σε στοίβες, όπως τα περιοδικά. «Μπορείς να μαζεύεις τέτοια πράγματα, αρκεί να έχεις θέσει ένα όριο» επισημαίνει ο συγγραφέας.

10. Ψώνισε επιλεκτικά

Έχε πάντα μαζί σου μια λίστα με το τι χρειάζεσαι από το σούπερ μάρκετ και αντιστάσου στην τάση να γεμίζεις το καρότσι (ακόμα κι αν βρίσκεις προσφορές).

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!