Αν έχεις μάρμαρο στην κουζίνα σου τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό το υλικό είναι λογικό θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.

Καφές, χυμοί, ντοματοπελτές, κόκκινο κρασί μπορεί να πέσουν πάνω στην επιφάνειά του και να αφήσουν μια ήπια κίτρινη απόχρωση. Δεν είναι εύκολο να ξεφορτωθείς τους λεκέδες από τις μαρμάρινες επιφάνειες. Οπότε;

Οπότε επιστρατεύεις πιο φυσικούς τρόπους για να κάνεις τη δουλειά σου και για να φροντίσεις ο πάγκος σου να δείχνει αστραφτερός.

Αν ο πάγκος δεν είναι ιδιαίτερα λερωμένος μπορείς να τρίψεις με ένα μαλακό ύφασμα το οποίο θα έχεις βρέξει με χλιαρό νερό και θα έχεις ρίξει μερικές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.
Αν ο πάγκος είναι αρκετά λερωμένος κάνε ένα από τα παρακάτω:

1. Νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Τρίψε καλά με το σφουγγάρι (από την μαλακή πλευρά πάντα), ξέπλυνε με νερό και στέγνωσε με ένα πανί.

2. Νερό με μαγειρική σόδα. Ανακάτεψε αυτά τα δύο υλικά και φτιάξε μια «πάστα» την οποία θα απλώσεις, θα τρίψεις ελαφρά με το σφουγγάρι και θα ξεβγάλεις με νερό.

3. Αλεύρι και απορρυπαντικό πιάτων. Ναι αυτό που διάβασες. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για μαρμάρινες επιφάνειες, ειδικά όταν έχουν πέσει σκληρά λίπη πάνω σε αυτές, και το κάνεις σύμφωνα με την παραπάνω μέθοδο.

Τι να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ πάνω σε μάρμαρο:

1. Χλωρίνη και άλλα χημικά καθαριστικά γιατί θαμπώνουν το μάρμαρο.

2. Ξύδι ή λεμόνι γιατί μπορεί να διαβρώσουν το μάρμαρο.