Το ξύλα κοπής είναι συνήθως ένα από τα πιο βρόμικα πράγματα που έχουμε στην κουζίνα μας. Καταρχάς πρέπει να χρησιμοποιηθούμε διαφορετικό ξύλο κοπής για τα κρέατα και διαφορετικό για τα λαχανικά.

Τα κρέατα έχουν πολλά μικρόβια όταν είναι ωμά και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να πλένουμε πολύ καλά και τα χέρια μας αφού τα πιάσουμε καθώς και το μαχαίρι με το οποίο τα κόβουμε.

Το ίδιο ισχύει και με το ξύλο κοπής

Πώς το καθαρίζουμε σωστά;

Για αρχή θυμήσου ότι είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζεις την ξύλινη επιφάνεια κοπής μετά από κάθε χρήση.

Ιδανικά θα πρέπει να το πλένεις στο χέρι.

Καθάρισε το ξύλο κοπής πρώτα με ζεστό νερό και σαπούνι και στη συνέχεια στέγνωσέ το με μια βαμβακερή πετσέτα. Άφησε το όρθιο μέχρι να στεγνώσει εντελώς και έπειτα ακούμπησέ το σε οριζόντια θέση σε μία επιφάνεια. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να αφήσεις πάνω του νερά ή υγρά από τρόφιμα για πολλή ώρα για να μην ποτίσει το ξύλο.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος λεκές ή οσμές πάνω στο ξύλο κοπής μπορείς να το καθαρίσεις, βάζοντας αλάτι στον λεκέ και μία μικρή ποσότητα νερού. Τρίψε το μείγμα με ένα νοτισμένο πανί μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Στη συνέχεια πλύνε με ζεστό νερό και σαπούνι.

Για να αφαιρέσεις τις οσμές (όπως για παράδειγμα από το σκόρδο), στύψε λίγο λεμόνι πάνω στο ξύλο, τρίψε και μετά πλύνε τη ξύλινη επιφάνεια κοπής σου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!