Τι να κάνετε για να μη μαραθεί ποτέ η αγαπημένη σας ορχιδέα

Τι να κάνετε για να μη μαραθεί ποτέ η αγαπημένη σας ορχιδέα

Η ορχιδέα είναι από τα λουλούδια της φύσης, που προσφέρουν χάρη και φινέτσα  όπου και αν την τοποθετήσετε. Είναι ίσως από τα πιο εκλεπτυσμένα λουλούδια γι’ αυτό και πολλοί προτιμούν να τα έχουν στο χώρο τους σαν διακοσμητικά στοιχεία.

Ωστόσο θα πρέπει να τη προσέχετε για να μην μαραθεί.

Δείτε παρακάτω τα tips που προτείνουν οι ειδικοί για τη συντήρηση του:

Αφήστε να υπάρχει έντονο, έμμεσο φως

Ένα παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό και το πρωινό φως είναι ιδανικό. Τα δωμάτια με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό μπορούν επίσης να φιλοξενήσιυν μια ορχιδέα, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι προστατευμένη από τον πιο φωτεινό (και τον πιο δυνατό) απογευματινό ήλιο τραβώντας τις κουρτίνες. Τα φύλλα πρέπει να έχουν μια λαμπερή απόχρωση του πράσινου της ελιάς. Αν τα φύλλα είναι πολύ σκούρα, σημαίνει ότι το φυτό δεν παίρνει αρκετό φως, ενώ αν είναι κόκκινα φύλλα σημαίνει ότι υπάρχει υπερβολική έκθεση στο φως.

Όχι πολύ ζεστό αλλά ούτε και πολύ κρύο περιβάλλον

Η ορχιδέα, έχει ανάγκη περίπου τις ίδιες θερμοκρασίες με τον άνθρωπο: πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου το βράδυ και μεταξύ 20-26 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι θερμοκρασίες σε ένα περβάζι, είναι πιο κρύες ή πιο ζεστές από το υπόλοιπο σπίτι. Αν υπάρχουν συχνές διακυμάνσεις, τότε ίσως να πέσουν τα μπουμπούκια του φυτού, λίγο πριν ανοίξουν.

Ποια σημεία να κοψετε για να αναπτυχθεί καλύτερα

Όταν τα λουλούδια ξεθωριάζουν, έχετε δύο επιλογές:

-Να κόψτε την ακίδα στα φύλλα για να μεγαλώσει ένα δυνατό στέλεχος, με ακόμη μεγαλύτερα λουλούδια μέσα σε ένα χρόνο.

-Να κόψετε το στέλεχος ακριβώς κάτω από το μαραμένο άνθος. Συνήθως εμφανίζονται νέα, εντός 8 έως 12 εβδομάδων.

Τροφή και νερό

Ένα χλιαρό πότισμα μία φορά την εβδομάδα, είναι συνήθως αρκετό για την ορχιδέα . Ίσως χρειαστεί περισσότερο το καλοκαίρι και λιγότερο το χειμώνα.

Με ένα ποτιστήρι στενής μύτης, ποτίστε ακριβώς μέσα στο χείλος της γλάστρας, κάτω από τα φύλλα του φυτού. Είναι βασικό για το κέντρο του φυτού να παραμένει στεγνό. Σε περίπτωση που βραχεί, σκουπίστε το με μια πετσέτα. Βεβαιωθείτε ότι ο πάτος έχει τρύπες και ότι δε λιμνάζει το νερό στη γλάστρα.

Η τροφή που χρειάζεται μια φορά την εβδομάδα, είναι ένα ελαφρύ λίπασμα. Μία φορά το μήνα, παραλείψτε το λίπασμα και χρησιμοποιήστε καθαρό νερό για να ξεπλύνετε τυχόν υπερβολικά άλατα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top