Μια ακόμα χρονιά έφυγε και ομολογουμένως ήταν η πιο διαφορετική από όλες. Μας σημάδεψε και μας άλλαξε μπορώ να πω.

 Ελπίζοντας σ’ ένα πιο αισιόδοξο νέο έτος, αξίζει να θυμηθούμε ένα προς ένα τα σημαντικότερα γεγονότα που κατάφεραν να κλονίσουν τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας. Κάνοντας μια ανασκόπηση του 2020 συγκέντρωσα παρακάτω όλα όσα μας έκαναν εντύπωση τη χρονιά που έφυγε, αλλάζοντας τα δεδομένα της καθημερινότητας κι όχι μόνο.

Η πανδημία του κορωνοϊού

H πανδημία του κορωνοϊού που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας ήταν κάτι που άλλαξε σχεδόν τα πάντα.

Από τη μία μέρα στην άλλη γνωρίσαμε νέους επιστημονικούς όρους και εκτιμήσαμε περισσότερο το αγαθό αυτό που λέγεται ΥΓΕΙΑ! Περιοριστικά μέτρα, αλλαγή των νόμων, lockdowns, μάσκες και δικαιολογητικά, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που προέκυψαν και δεχθήκαμε στο lifestyle μας, από τις οποίες ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει.

Η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Μια ευχάριστη είδηση που αποδεικνύει την εξέλιξή μας σαν κοινωνία. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο θάνατος σπουδαίων προσωπικοτήτων

Μια χρονιά που ο αριθμός των εκλιπόντων ξεπέρασε κάθε προηγούμενη εξαιτίας του θανατηφόρου ιού. Εκτός από αυτήν την αιτία, βέβαια, χάθηκαν και τόσοι άλλοι άνθρωποι που για δεκαετίες άφηναν το στίγμα τους στον χώρο του θεάματος, αλλά και του αθλητισμού. Ο θάνατος του θρυλικού Κobe Βryant και ο πρόσφατος του Diego Maradona, φιγουράρουν στις πρώτες των αναζητήσεων, ενώ ακολουθούν αυτός του rapper George Floyd, της ηθοποιού Naya Rivera και του Chadwick Boseman.

Όσο για το ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα, έφυγαν από τη ζωή σπουδαίες προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών, ο αγαπημένος σε όλους μας Κώστας Βουτσάς, ο αξεπέραστος καλλιτέχνης Γιάννης Πουλόπουλος, καθώς και η μοναδική Κική Δημουλά.

Η Αγία Σοφία έγινε τζαμί μετά από 86 χρόνια

Μέσα στο καλοκαίρι μάθαμε πως η Αγία Σοφία άνοιξε τις πύλες της στους Μουσουλμάνους πιστούς ως τζαμί μετά τη μετατροπή της σε χώρο θρησκευτικής λατρείας, απόφαση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα.

Τα επεισόδια στον Έβρο

Από την αρχή του 2020, τα επεισόδια στον Έβρο απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τόσο τη χώρα μας όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Στις 28 Φεβρουαρίου, συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο τριαντατριών Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ωστόσο μετά τα σύνορα έκλεισαν λόγω της πανδημίας.

Ο καταστροφικός σεισμός στη Σμύρνη και στη Σάμο

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός στη Σμύρνη και στη Σάμο ήταν επίσης ένα περιστατικό που απασχόλησε και αξίζει να σημειωθεί. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα 114 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στη Σάμο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα βορείως της Σάμου, στον κόλπο της Εφέσου, ενώ το μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κι έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της δυτικής Τουρκίας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία που στέρησαν ζωές, κατέστρεψαν περιουσίες και άλλαξαν τα δεδομένα τόσο των ανθρώπων όσο και του ζωικού βασιλείου, ήταν από τα συγκλονιστικά γεγονότα που παρακολουθήσαμε φέτος μέσα από τους δείκτες μας. Επίσης, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού είχε παρόμοια αποτελέσματα, σκορπίζοντας θλίψη σε όλη την κεντρική Βηρυτό και δημιούργησε ένα σύννεφο-μανιτάρι σκόνης στον αέρα.

Οι Αμερικανικές εκλογές

Έπειτα από μια ολιγοήμερη εκλογική διαδικασία-θρίλερ, ο Joe Biden κηρύχθηκε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τα κοινωνικά δεδομένα της Αμερικής που έδειχναν να πλήττονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως στο πλευρό του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, βρίσκεται η Kamala Harris, η οποία γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος και Αμερικανοασιάτισα που διεκδικεί μια τέτοια, τόσο σημαντική θέση.

 Μια χρονιά που άφησε σε όλους μας γλυκόπικρες στιγμές έφυγε.

Εύχομαι το 2021 να είναι μια χρονιά με υγεία για όλον τον κόσμο και πολλές χαρές!

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!