Η καλύτερη συνταγή για ταραμοσαλάτα ήταν της θείας Λένας

Η καλύτερη συνταγή για ταραμοσαλάτα ήταν της θείας Λένας

Τον πετάξαμε τον χαρταετό μας, εάν και έπρεπε να παλέψει με ψιλή βροχή και αρκετό αέρα.
Αυτή η περίοδος της νηστείας μέχρι το Πάσχα και την Κυριακή του Πάσχα πάντα μου φέρνει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις από όλη την οικογένεια.

Μέλη της οικογένειας, που τώρα δεν είναι πλέον κοντά μας, εκείνοι που ήταν τότε έφηβοι και τώρα έχουν μέχρι και εγγόνια και εμείς (σε εκείνους ανήκω κι εγώ) που ήμασταν μικρά παιδάκια και τώρα προσπαθούμε να μεταφέρουμε κάτι από τις οικογενειακές παραδόσεις στα δικά μας τα παιδιά.Κάτι πολύ χαρακτηριστικό για την οικογένειά μου ήταν η ταραμοσαλάτα της θείας Λένας, όταν συγκεντρωνόμασταν στο εξοχικό που είχε ο προπάππος μου στο Σούνιο. Ένα τεράστιο μπολ γεμάτο ταραμοσαλάτα, στο οποίο όλοι μας βουτάγαμε σαν τρελοί το λευκό φρέσκο ψωμάκι από τον φούρνο στη στροφή του Σουνίου. Δεν θα ξεχάσω αυτή την ανάμνηση ποτέ αλλά ούτε και τη γεύση της.Έχω παραγγείλει πολλές φορές σε ταβέρνες ταραμοσαλάτα, ποτέ καμία δεν την «άγγιξε» όμως. Κάποιες ήταν νόστιμες, άλλες όχι τόσο, άλλες είχαν πολλή πατάτα, πολύ ψωμί, πολύ άνηθο, πολύ ξίδι, πολύ κάτι….! Η μαγειρική θέλει αγάπη, θέλει μεράκι και πολλές προσπάθειες.

Εγώ σήμερα σας έχω τη συνταγή μου για να σας μεταφέρω κάτι από τις γεύσεις των παιδικών μου χρόνων. Αυτές τις γεύσεις προσπαθώ με τη σειρά μου να μεταφέρω στα δικά μου παιδιά. Σίγουρα οι γεύσεις και οι μυρωδιές είναι αναμνήσεις που δεν ξεχνάμε ποτέ …

Υλικά:

100 γρ. λευκός ταραμάς

1  λευκό κρεμμύδι

350-400  ml σπορέλαιο

Περίπου 50 ml  ελαιόλαδο

100-130 ml μεταλλικό νερό

Πιπέρι λευκό

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

3-4 κ.σ. χυμός λεμονιούΕκτέλεση:

Βάζετε στο μπλέντερ τον ταραμά, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το πιπέρι και το ψωμί. Χτυπάτε συμπληρώνοντας σιγά-σιγά το λάδι μέχρι να δέσει ο ταραμάς. Στο τέλος, βάζετε μέσα και τον άνηθο και ανακατεύετε.

Το μείγμα θα γίνεται πολύ σφιχτό και έτσι ρίχνετε παγωμένο νερό και συνεχίζετε να χτυπάτε, μέχρι να γίνει μια απαλή αλοιφή.

Πρέπει  να μην βιαστείτε να ρίξετε όλο το λάδι. Η τέχνη είναι στο να ρίχνεις με υπομονή σιγά-σιγά το λάδι. Εάν βιαστείτε μπορεί να γίνει πολύ λαδερό και τότε θα πρέπει να συμπληρώνετε ψωμί και λοιπά …και συνήθως μετά δεν πετυχαίνει!

Όταν φτάσει στην επιθυμητή αφή, τον βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Φρέσκο ψωμάκι …και καλή όρεξη!

Με πολλή αγάπη

Κιμ Κιλιαν  

Λογαριασμός Instagram: kimkilian1981


Scroll To Top