Επιμέλεια: Δανάη Αλαμάνου

Με καταγωγή από το Τυχερό Έβρου, ο Θάνος Λούδος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τέχνη, το Δίκαιο & την Οικονομία και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Είναι ο νεότερος δημοπράτης στην Ελλάδα και έμπορος έργων τέχνης, διοργανώνει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, δημοπρασίες έργων τέχνης, αντικών, κοσμημάτων, ρολογιών, φιλελληνικών, ιστορικών και designer αντικειμένων.

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την τηλεοπτική σειρά «Cash or Trash» του Star Channel. 

Το 2019 ίδρυσε τον οίκο δημοπρασιών Loudos Auctions  και τον Μάιο του ίδιου έτους την γκαλερί Loudos Fine Art η οποία μετονομάστηκε το 2021 σε Loudos Contemporary. Ο Θάνος Λούδος αποκάλυψε στο govastileto.gr πράγματα για τη ζωή του, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια. Ας μάθουμε περισσότερα για τον νεότερο δημοπράτη της Ελλάδας: 

1. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο επάγγελμα; Τι σας τράβηξε το ενδιαφέρον σε αυτόν τον χώρο;

Από πολύ μικρή ηλικία με συγκινούσαν ο πολιτισμός, η τέχνη, η ιστορία και τα αριστουργήματα που παρατηρούσα στα μουσεία. Επίσης, είχα έναν ιδιαίτερο σεβασμό στα παλιά αντικείμενα. Δεν μπορούσα τότε να το εξηγήσω, μέχρι που μεγαλώνοντας, βρέθηκα να παρακολουθώ μια δημοπρασία στο Λονδίνο και τότε κατάλαβα τι ήταν αυτό που ήθελα να κάνω στη ζωή μου.

Όταν βλέπω ένα αντικείμενο το μυαλό μου κατευθείαν σκέφτεται τι ιστορία κρύβεται από πίσω, ποιος είναι ο κατασκευαστής ή δημιουργός, τι σκεφτόταν όταν το κατασκεύαζε, για ποιο λόγο το κατασκεύασε έτσι, ποιος το χρησιμοποίησε ή ποιον έκανε χαρούμενο όταν το παρατηρούσε και γιατί;

Βεβαίως, αυτό που σκέφτομαι πιο έντονα όταν παρατηρώ ένα αντικείμενο είναι η αξία του στην πραγματική αγορά. Για παράδειγμα, πολλές φορές αναρωτιέμαι πόσο μπορεί να πουληθεί αυτό το αντικείμενο σε δημοπρασία;

Εκτός όμως από τα παραπάνω, μου αρέσει να θαυμάζω το ωραίο, το οποίο μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης, μια σπάνια αντίκα, ένα πολύτιμο ρολόι, ένα περίτεχνα κατασκευασμένο κόσμημα ή ένα αντικείμενο γνωστού ή όχι σχεδιαστή.

Στις δημοπρασίες αυτά που ξεχωρίζω είναι η αδρεναλίνη της δημοπρασίας, η διαφάνεια των διαδικασιών, το ότι η τιμή κάποιου έργου τέχνης ή αντικειμένου μπορεί να εκτιναχθεί, υπέρ των αγαπημένων πωλητών μας, αλλά και η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη που παρέχει ο Οίκος Δημοπρασιών Loudos Auctions στους εκλεκτούς αγοραστές μας.

Τέλος, για να γίνει ο ενθουσιασμός μου επάγγελμα, σταθμός ήταν η γνωριμία με τον μέντορά μου και σύμβουλο τέχνης Τάκη Ευσταθίου, ο οποίος πριν από εμένα συμβούλευε μεταξύ άλλων, τους καλλιτέχνες Θεόδωρο Στάμο, Κωνσταντίνο Ξενάκη, Μιχάλη Μιχαηλίδη, το μουσείο Guggenheim και την οικογένεια του πιο γνωστού συγγραφέα της Ιαπωνίας, του Έλληνα Λευκάδιου Χέρν.

2. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματός σας;

Οι δημοπρασίες απαιτούν πολύ χρόνο, χώρο, αισθητική, έρευνα & μελέτη, ένστικτο, εμπειρία, επαφές καθώς και γνώση της αγοράς.

Το θέμα είναι να αγαπάς και να σέβεσαι αυτό που κάνεις και να προσπαθείς να το φέρεις εις πέρας με επιτυχία.

Στον Οίκο Δημοπρασιών Loudos Auctions στόχος μας είναι να παρέχουμε την απόλυτη εμπειρία δημοπρασίας καθώς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους αγοραστές και στους πωλητές μας με διακριτικότητα, σεβασμό και εχεμύθεια.

3. Γνωρίζουμε ότι η καταγωγή σας είναι από το Τυχερό Έβρου. Ποιες είναι οι σχέσεις με τον τόπο καταγωγή σας;

Αν και δεν μεγάλωσα στο Τυχερό, το αγαπώ, είμαι δραστήριος στις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου. Μέχρι πριν την πανδημία διοργανώναμε τον Ετήσιο Αγώνα Δρόμου Τυχερού, τον οποίο θέλουμε να επανεκκινήσουμε. 

Πρόκειται για έναν από τους πρώτους αγώνες δρόμου στην Θράκη με δωρεάν συμμετοχή, με στόχο την προώθηση των αθλητικών προτύπων στους νέους με περισσότερες από 400 συμμετοχές.

Γενικά έχω αδυναμία στον Έβρο μας, θεωρώ ότι έχει προοπτικές, αλλά και καθήκον ανάπτυξης για να κρατήσει τους νέους να δραστηριοποιηθούν στον ευαίσθητο αυτό τόπο τον οποίο όλοι πρέπει να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

4. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τo Cash or Trash του Star Channel; Η τηλεόραση ήταν στα σχέδιά σας;

Το Cash or Trash είναι «το κερασάκι στην τούρτα» των 2 τελευταίων πολύ επιτυχημένων ετών.

Τον Οκτώβριο του 2020 εγκαινίασα το νέο γραφείο του Οίκου Δημοπρασιών στην Αθήνα και παρουσίασα μια σειρά από επιτυχημένες και διεθνών προδιαγραφών δημοπρασίες βρίσκοντας κενό στην αγορά, εδραίωσα τις δημοπρασίες Loudos Auctions μέσα στην πανδημία.

Μετά από ένα χρόνο ήρθε η πρόταση για το Cash or Trash την οποία με μεγάλη μου χαρά και χωρίς καθόλου σκέψη αποδέχτηκα και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία που έχω με όλη την ομάδα μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

5. Πού θεωρείτε ότι οφείλεται η επιτυχία του Cash or Trash;

Στο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό κονσεπτ, στην πολύ καλή επιλογή προσώπων και στην άρτια και πολύ καλά στελεχωμένη ομάδα που έχει αναλάβει την οργάνωση, παραγωγή, σκηνοθεσία, αρχισυνταξία της εκπομπής.

6. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω αποφασίσει να μειώσω τις δημοπρασίες που παρουσιάζουμε σε 3 δημοπρασίες το έτος, με επιλεγμένα, υψηλής ποιότητας, αισθητικής και αξίας έργα τέχνης & αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 18:45 θα πραγματοποιηθεί η ζωντανή δημοπρασία μας στο ξενοδοχείο Athens Gate που περιλαμβάνει έργα τέχνης, πολύτιμα ρολόγια & κοσμήματα, συλλεκτικές αντίκες και αντικείμενα γνωστών σχεδιαστών.

Θα είναι η πρώτη φορά που Ελληνικός Οίκος δημοπρασιών θα παρουσιάσει πολύτιμα ρολόγια χειρός σε αυτό το επίπεδο.

Οι δημοπρασίες μας είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο που θέλει να παρακολουθήσει και να συμμετέχει, όλες οι πληροφορίες και η διαδικασία βρίσκεται στο website loudos.gr.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!