Επιμέλεια: Αγγελική Στόγια

Τη φετινή τηλεοπτική σεζόν απολαμβάνουμε τον Γιάννη Τσορτέκη σε διπλό ρόλο στην μικρή οθόνη και είναι τέτοιες οι ερμηνείες που εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει πως ο ηθοποιός έχει αγκαλιάσει με πάθος την Τέχνη του!

Στη σειρά του Alpha «Αυτή η Νύχτα μένει» τον συναντάμε ως Γιώργη. Ο Γιώργης είναι μία τεράστια καρδιά, που ρουφάει τη ζωή ως το μεδούλι, ένας γενναιόψυχος γίγαντας, που όλοι περνούν για αφελή. Λατρεύει το ποδόσφαιρο, τη νύχτα και τις γυναίκες.

Στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Maestro, μας συστήνεται ως Χαράλαμπος. Είναι σύζυγος της Μαρίας και πατέρας του Σπύρου – τους υποδύονται η Μαρία Καβογιάννη και ο Γιώργος Μπένος.

Ο Χαράλαμπος είναι απαίδευτος και πολύ σκληρός. Όταν πίνει γίνεται βίαιος και κακοποιητικός με τη γυναίκα του και τον γιο του. Είναι το είδος ανθρώπου που μπορεί να φτάσει στα άκρα καθώς πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος επιβολής είναι η βία. Δεν του αρέσει η μουσική και δεν θέλει ο γιος του και η γυναίκα του να έχουν καμία σχέση με το φεστιβάλ και τον Ορέστη.

Πρόκειται για έναν από τους ρόλους της σειράς που θα μας κάνει να τον συζητάμε. Το επιβλητικό του βλέμμα αρκεί για να κερδίσει από τα πρώτα λεπτά τη θέση του ήρωα που θα λατρεύουμε να μισούμε.

Μάλιστα στο δεύτερο επεισόδιο του Maestro, o Χαράλαμπος μας καθήλωσε! Τον είδαμε να στρέφεται για ακόμα μία φορά εναντίον του γιου του, Σπύρου και της συζύγου του, Μαρίας. Έτσι, αφού ασκεί σκληρή βία στο γιο τους λόγω του ότι άκουσε πως είναι ομοφυλόφιλος και χτυπώντας τον με μία αλυσίδα, στη συνέχεια πράττει το ίδιο και στη μητέρα, την οποία κακοποιεί συστηματικά.

Οι σκηνές έκοψαν την ανάσα κι αποτελούν γροθιά στο στομάχι, περιγράφοντας παραστατικά στιγμιότυπα που μπορεί να εκτυλίσσονται και στην πραγματικότητα.

Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Τσορτέκης;

Ο Γιάννης Τσορτέκης έχει γεννηθεί το 1967 και είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Έχει ύψος 1,72 μ.

Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου αλλά και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι ευρέως γνωστός για την συμμετοχή του στην τηλεοπτική μεταφορά του διηγήματος του Μιλτιάδη Καραγάτση στον Alpha TV τη σεζόν 2007-2008. Έπειτα ακολούθησαν κάποιες συμμετοχές στον κινηματογράφο στην ταινία Το μικρό ψάρι και πρόσφατα στην ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς».

Το 2021 πήρε το βραβείο «Καλύτερος Ηθοποιός» για τον ρόλο του στην συγκεκριμένη ταινία. Το 2021 επέστρεψε τηλεοπτικά συμμετέχοντας στην «Σκοτεινή Θάλασσα» και στην Καρτ Ποστάλ στην ΕΡΤ1.

Το 2022 συμμετέχει σε δύο παραγωγές, στη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» του Alpha και στη σειρά Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο MEGA.

Ο βιοπορισμός του από το θέατρο

Ο Γιάννης Τσορτέκης αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι ήταν δύσκολος ο βιοπορισμός του από το θέατρο.

«Δεν κάνω τη δουλειά του ηθοποιού για βιοπορισμό. Εξ αρχής ένιωσα ότι αν αυτό που κάνω το βάλω σε ισοζύγιο οικονομικής απολαβής, θα στερέψει με τη μία. Έκανα δουλειές στις οποίες δεν πληρώθηκα καλά ή δεν πληρώθηκα καθόλου. Όταν ξεκίναγα το 1990, στα θέατρα όπου βρέθηκα βάζαμε λεφτά από την τσέπη μας» δήλωσε τον περασμένο Απρίλιο στον Άρη Καβατζίκη και την εκπομπή «Πάμε Δανάη» και συμπλήρωσε ότι για να βιοποριστεί μοίραζε κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες και έκανε διανομή πετρελαίου με βυτίο.

Ο ηθοποιός παραδέχτηκε πάντως ότι υπήρξαν δουλειές στις ζορίστηκε ακραία, αλλά ποτέ δεν τις άφηνε στη μέση. «Και το ζόρι απόλαυση είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Στη δουλειά του ηθοποιού θεωρεί ότι υπάρχει ένας μονόδρομος: «Ένας ηθοποιός πρέπει να γουστάρει παράφορα ό,τι κάνει», εξήγησε.

Προτιμά τον κινηματογράφο από το θέατρο

«Αν με ρωτούσες πριν μερικά χρόνια δεν θα είχα την ίδια απάντηση. Έχω δουλευτεί μέσα στο θέμα του κινηματογράφου από πολύ μικρός, με μεγάλη προσοχή και φροντίδα απ’ όλους τους γύρω μου. Αυτό που συμβαίνει στο σινεμά, αυτό το “πάμε τώρα!” και τελείωσε, μου ανοίγει τον ορίζοντα του στοιχείου της επιβίωσης στη στιγμή, που δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Είναι το “τώρα”. Όποια επιλογή κι αν κάνεις, έχει ήδη γίνει παρελθόν. Αυτό δεν το έχεις στο θέατρο – έχεις μια διαδικασία αναπαράστασης. Επίσης, είχα πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους του κινηματογραφικού συνεργείου. Με θεωρώ εργάτη από όλες τις πλευρές. Ταυτιζόμουν πάντα με αυτούς που παρήγαγαν έργο στη στιγμή, στο παρόν – και αυτοί ήταν πάντα το συνεργείο. Περισσότερο με ενδιαφέρει να ξανασυναντηθώ με ένα συνεργείο, παρά να παίξω τον μεγάλο “ρόλο”!» είχε δηλώσει στη Ναυτεμπορική τον Νοέμβριο του 2021.

Το κεφάλαιο οικογένεια

Λατρεύει την οικογένειά του και την κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε συνέντευξή του έχει εξομολογηθεί για τα δύο του παιδιά: «Ο γιος μου έγινε 18 και η κόρη μου είναι στα 10. Δεν ξέρω τι ονειρεύεται να γίνει ο γιος μου, ούτε τον ρωτάω. Τον παρότρυνα να κάνει κάτι που θα το νιώθει απεριόριστα και αποκλειστικά ως παιχνίδι, και επειδή είναι αθλητής, του είπα να πάει στη γυμναστική ακαδημία».

Για τη σχέση του με τη σύζυγό του έχει πει ότι τα πηγαίνουν όπως ο σκύλος με τη γάτα, χωρίς απαραίτητα να έχουν συγκεκριμένες διαφωνίες: «Οι συγκρούσεις μας είναι σε επίπεδο ιδιοσυγκρασιών. Αν με τη σύζυγό μου θέλουμε να τσακωθούμε, και τίποτε να μην υπάρχει, θα τσακωθούμε».

Μένει στο Ψυχικό

«Οι δικοί μου ήρθανε εδώ από την ορεινή Δωρίδα, απ’ τα Βαρδούσια, πάνω από την Άμφισσα. Εδώ που βρισκόμαστε, στο Νέο Ψυχικό, είναι μία πραγματικά προσφυγική περιοχή, η οποία είναι σε τρελή αντιδιαστολή με τη Φιλοθέη και το Ψυχικό που είναι απέναντι», είχε πει σε συνέντευξή του στο News247.

«Ανέκαθεν το Νέο Ψυχικό δεν είχε καμία σχέση με το Παλαιό. Εδώ είναι μία περιοχή με μία πανσπερμία προσφύγων και εσωτερικών μεταναστών, Ποντίων, Μικρασιατών, Κρητών, Ηπειρωτών, ήρθαν από παντού. Η φυσιογνωμία δεν έχει αλλάξει», συνέχισε.

«Εμείς είμαστε εδώ από το 1957, από τότε που ο συγχωρεμένος ο παππούς μου αγόρασε ένα οικόπεδο επειδή συνάντησε τον Γιώργη, έναν συγχωριανό του -για να καταλάβεις ότι και η εσωτερική μετανάστευση ήταν τρομερά σημαντική- ο οποίος είχε το από πάνω σπίτι και του λέει “πωλείται ρε το κάτω, έλα να ‘μαστε μαζί”.. Πιο κάτω ήτανε η θεία Ευσταθία, δημιουργήθηκε δηλαδή μια παροικία τεσσάρων πέντε σπιτιών από ένα χωριό» κατέληξε ο Γιάννης Τσορτέκης.

Όπως έχει πει ο σπουδαίος ηθοποιός, «η ζωή είναι μια σύγκρουση, δεν υπάρχει γαλήνη πουθενά».

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!