Αποκλειστική συνέντευξη: Μαριάννα Τόλη: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν ήθελε αντικαταστάτρια»!

Αποκλειστική συνέντευξη: Μαριάννα Τόλη: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν ήθελε αντικαταστάτρια»!

Με αφορμή το μιούζικαλ «Μυστικός Κήπος» που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η Μαριάννα Τόλη στο θέατρο «Αμιράλ», μας μίλησε για όλα με απόλυτη ειλικρίνεια. Γιατί τελικά δεν αντικατέστησε την Άλικη Βουγιουκλάκη στην Εβίτα; Ποια η σχέση της με την δημοσιότητα; Ποια είναι τα μυστικά ομορφιάς της. Διαβάστε όσα αποκάλυψε η σπουδαία ηθοποιός στο govastileto.gr.

Πώς γεννήθηκε η επιθυμία σας να γίνεται ηθοποιός;

Η ζωή μου στην τέχνη ξεκίνησε από τα 4 μου χρόνια με τη λατρεία μου για το χορό. Συνεχίστηκε στα 15 μου με την ηθοποιία όταν ο μεγάλος άνθρωπος των γραμμάτων, Τάσος Λιγνάδης, καθηγητής μου στο σχολείο, μας μύησε στη μαγεία του θεάτρου, ακολούθησε το τραγούδι στα 16 μου χρόνια.  Από τότε αυτές οι τρεις εκφράσεις της τέχνης εναλλάσσονται μέσα μου μέχρι σήμερα όπου και ζουν συμπληρώνοντας η μία την άλλη.

Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη γενικευμένη απαισιοδοξία που μας προκαλεί η κρίση; 

Η λέξη «αλλιώς» προϋποθέτει ότι κάνουμε κάτι γι αυτήν ήδη και θα θέλαμε να κάνουμε κάτι άλλο, διαφορετικό.  Η αλήθεια είναι πως την κρίση την αντιμετωπίζουμε κάπως παθητικά. Νομίζω πως κανείς από εμάς δεν την αντιμετωπίζει κατάματα εκτός από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις χωρίς τα βασικά για τη διαβίωση τους.  ‘Όσοι είμαστε τυχεροί και εργαζόμαστε και έχουμε μία στέγη πάνω από το κεφάλι μας, την κρίση την απωθούμε στο βάθος του μυαλού μας σαν να μη συμβαίνει πραγματικά και σαν να πρόκειται να φύγει από μόνη της.  Οι ορδές των ανθρώπων στα καφενεία και στα μαγαζιά τις Κυριακές δείχνει δύο πράγματα.  Η ότι μας πονάει να την πάρουμε στα σοβαρά ή ότι μας πληγώνει τόσο που πνίγουμε τον πόνο μας στην κατανάλωση.  Αυτό που σίγουρα κάνουμε και είναι θετικό είναι ότι κάνουμε πολύ θέατρο.  Αυτή τη στιγμή παίζονται πάνω από 1.000 παραστάσεις.  Οι ηθοποιοί δεν πληρώνονται πάντα αλλά το γεγονός αυτό δείχνει το χαρακτηριστικό του Έλληνα να μπορεί μετουσιώνει το πόνο του σε τέχνη. 

Από τις σημαντικές θεατρικές σας συναντήσεις, ποια ξεχωρίζετε και γιατί;

Έχω συναντηθεί με πολλές προσωπικότητες του θεάτρου και της μουσικής.  Όλοι άφησαν επάνω μου σημάδια που, άλλοτε απαλά, άλλοτε σκληρά, άλλοτε χαριτωμένα έμειναν στη μνήμη και πλούτισαν τις εμπειρίες μου.  Εμπειρίες αμέτρητες αρκετές για ένα βιβλίο.  Θα ήταν κρίμα να τις συμπιέσω σε λίγες γραμμές.  Θα υποβάθμιζα και τους ανθρώπους και τις εμπειρίες. Τις κρατάω στην καρδιά μου γιατί αυτές οι συναντήσεις με έφεραν ως εδώ.   

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θέλει να γίνει ηθοποιός;

Να ψάξει βαθιά μέσα του για το κίνητρο που τον ωθεί να γίνει ηθοποιός. Είναι κάτι που το θέλει με πάθος ο ίδιος; Είναι η επιθυμία του αρκετά δυνατή για να κινήσει την διαδικασία της επιμονής και της προσπάθειας; Είναι αρκετά ώριμος για να αντέξει πιθανές ματαιώσεις χωρίς να στιγματιστεί θανάσιμα η εμπιστοσύνη στο ταλέντο του και στην αγάπη του για το θέατρο; Είναι αρκετά ώριμος και σκεπτόμενος ώστε να μη ρίχνει πάντα το φταίξιμο με πίκρα στους άλλους αν αποτυγχάνει; Και τελικά το κυριότερο:  Είναι αυτή η διαδικασία θεραπευτική για τον ίδιο ή είναι μόνο τροφή για την ματαιοδοξία του; Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, ενίοτε δε, όταν η αλχημεία δεν πετυχαίνει μας κάνει  σκόνη και μας αφανίζει.   

Δεν ξέρουμε πολλά για την προσωπική σας ζωή. Την προστατεύετε;

 Δεν θεωρώ ότι η προσωπική μου ζωή έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό.  Αν είχε είμαι σίγουρη πως κάποιος θα προσπαθούσε να μάθει και να ξετρυπώσει το νέο που θα «πουλούσε».  Δεν περιέχει σκάνδαλα, δεν προκαλεί, δε γεννάει ερωτήσεις που χρειάζονται απαντήσεις. Δεν χρειάζεται να την προστατέψω με νύχια και με δόντια γιατί δεν στέλνω μηνύματα που να υπονοούν ότι η προσωπική μου ζωή έχει τόση σημασία για τους άλλους. Μπορεί πραγματικά κανείς να γίνει αόρατος αν το θέλει. Φτάνει να το θέλει.  


Ηθοποιός, τραγουδίστρια, ψυχολόγος. Τι σας χαρακτηρίζει περισσότερο; 

Για ασκήσω το επάγγελμα της ψυχολόγου πρέπει πρώτα να πάρω το μεταπτυχιακό μου και αυτό ίσως πάρει χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί παρόλο που έχω κάνει αρκετά μαθήματα. Δεν αγγίζονται οι ψυχές των ανθρώπων αν δεν ξέρεις σε βάθος να υπηρετείς αυτό το λειτούργημα. Θα ήταν αστείο να πώς πως είμαι ψυχολόγος όταν γύρω μου υπάρχουν σπουδαίοι ψυχαναλυτές που αφιέρωσαν την ζωή τους σε αυτόν τον τομέα.  Η ψυχολογία είναι η αιτία που έψαξα να βρω τις ισορροπίες μου και όσο πιο ψυχικά υγιής είμαι τόσο λιγότερο επικίνδυνη θα είμαι για τους άλλους στο πέρασμα μου από τη ζωή τους. Με την γνώση του εαυτού γινόμαστε πιο αποδοτικοί στο δημιουργικό κομμάτι της ζωής μας, χωρίς πολλές και πολύπλοκες συγκρούσεις που καταναλώνουν περιττή ενέργεια.  Μπορώ έτσι να μετουσιώνω τις εμπειρίες μου σε τέχνη για τους άλλους και για μένα.  Ελπίζω λοιπόν πως είμαι κυρίως ένας άνθρωπος που έχει αναπτύξει δεξιότητες καλλιτεχνικές που εμπλουτίζουν το νόημα της ζωής του.   .  

 

Ποιο είναι το top μυστικό σας για την λαμπερή εμφάνιση σας;

Ευχαριστώ πολύ για το κομπλιμέντο.  Είναι πολύ γουστόζικο να ακούς συνέχεια την φράση…. «μα ούτε μέρα δεν πέρασε από τότε.» Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει μυστικό.  Κάνω ότι κάνουν όλες οι γυναίκες στην εποχή μας.  Αλλά μάλλον η μη αλλοίωση της εξωτερικής μου εμφάνισης έχει να κάνει με την εσωτερική μου ψυχική κατάσταση. Δεν αλλοιώνεται η παιδικότητά μου, δεν φαίνεται να μεγαλώνω και ούτε φαίνεται να με καταβάλλουν οι δυσκολίες της ζωής. Η απίστευτη αφέλειά μου γεννά ακόμα ενθουσιασμό, αυθορμητισμό και απέραντο θαυμασμό για ότι με περιτριγυρίζει. Αυτό είναι το αντίδοτο του γήρατος.  


Το τελευταίο καιρό ακούστηκαν πολλά. Τελικά τι έγινε και δεν αντικαταστήσατε την Άλικη Βουγιουκλάκη στην Εβίτα;

Οι αντικαταστάσεις δεν είναι πολύ αγαπητές στη χώρα μας.  Και η Αλίκη δεν ήθελε αντικαταστάτρια. Ήταν κατά κάποιο τρόπο αναντικατάστατη. Ήταν μια όμορφη κίνηση που έκανε προς τα έξω αλλά δεν της βγήκε τελικά.  Και καλά έκανε. 

Ποια η σχέση σας με την δημοσιότητα. Απέχετε από αυτή;

Έχω μια έμφυτη συστολή προς τα κοινωνικά και την προσωπική μου προβολή. Η συστολή αυτή εξαφανίζεται μόνο όταν βγαίνω στη σκηνή η βρίσκομαι με ανθρώπους που αισθάνομαι ασφαλής.  Ποιος ξέρει γιατί. Με τις δημόσιες σχέσεις δεν τα πάω πολύ καλά.  Όμως καλλιτέχνης χωρίς δημοσιότητα δεν υφίσταται.  Ας μη γελιόμαστε.  Αυτά που δημιουργούμε τα δημιουργούμε για ένα κάποιο κοινό και οφείλουμε να τα υπερασπιζόμαστε. Ας πάνε λοιπόν οι συστολές πέρα και ας αγκαλιάζουμε τη δημοσιότητα με μέτρο πάντα. 

 

Στο θέατρο Αμιράλ ανεβάζετε τον «Μυστικό Κήπο», πείτε μας γι αυτή τη δουλειά;

 Είναι ένα Μιούζικαλ διασκευασμένο από ένα μυθιστόρημα για παιδιά της Φράνσις Μπαρνέτ που πραγματεύεται την δύναμη της θετικής σκέψης, της αγάπης και της φροντίδας για τα φυτά και τα ζώα.  Όλα απαραίτητα για την ομαλή πορεία μας στη ζωή.  Μάλιστα πρωταγωνιστεί κι ένα αληθινό λαγουδάκι που είναι απόλυτα εξοικειωμένο με τα χάδια και την αγάπη του θιάσου.  Ένας θίασος από πολυτάλαντους ηθοποιούς που χορεύουν τραγουδούν παίζουν όργανα και κάνουν ακροβατικά.  Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένα πραγματικό μιούζικαλ  Συντελεστές που έντυσαν αυτό το έργο μαγικά είναι ο χορογράφος και χρόνια συνεργάτης Αλέξανδρος Κουζιτζκιν, ο υπέροχος άνθρωπος και σκηνογράφος Μιχάλης Σδούγκος, τα εξαίρετα και πρωτότυπα κουστούμια της Ιωάννας Κουρμπέλα που κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση, και τα ονειρικά φώτα του Γιώργου Λιβανού ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί και πρωταγωνιστές που χωρίς την παρουσία τους και το ταλέντο τους το έργο δεν θα ήταν το ίδιο είναι : Άντεια Ολυμπίου, Φανή Παρλή, Στέλιος Κέλερης, Νεφέλη Μαρκάκη, Αλεξάνδρα Χασάνι, Πέτρος , Νηρέας Μαρκάκης και στο πιάνο ο Χρίστος Σερενές.  Επίσης παίζει και η μικρή Ράνια Ελευθερίου. Α! Ξέχασα να σας πώ ότι παίζω και εγώ. 

 Γιατί επιλέγετε να κάνετε παιδικό θέατρο;

Μάλλον το παιδικό θέατρο με επέλεξε.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η αγάπη μου είναι λιγότερη για το θέατρο κάθε μορφής. Πάντα ελπίζω πως θα τελειώσω τη ζωή μου επάνω στη σκηνή παίζοντας, ερμηνεύοντας, τραγουδώντας και ενίοτε χορεύοντας …αν μπορώ μέχρι τότε. 

Scroll To Top