Το τελευταίο αντίο στον ανατρεπτικό τραγουδοποιό Τζίμη Πανούση

Το τελευταίο αντίο στον ανατρεπτικό τραγουδοποιό Τζίμη Πανούση


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 ετών άφησε ο Τζίμης Πανούσης
μετά από καρδιακό επεισόδιο, βυθίζοντας στη θλίψη τα αγαπημένα του πρόσωπα αλλά και όλο το πανελλήνιο.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος καθώς και οι στενοί συγγενείς του εκλιπόντος, συγκεντρώθηκαν στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης για να πουν το τελευταίο αντίο στον μοναδικό καλλιτέχνη!

Γιάννης Ζουγανέλης

Σταύρος ΞαρχάκοςΛαυρέντης ΜαχαιρίτσαςΛάκης ΠαπαδόπουλοςΒασίλης Κικίλιας

Χριστόφορος ΠαπακαλιάτηςΟ Γιάννης Γιοκαρίνης με τη σύζυγό του, Σοφία ΜιχαλοπούλουΜανώλης ΓλέζοςΒασίλης Λέκκας


Εκκεντρικός, αντισυμβατικός, καυστικός, εξαιρετικά ευφυής και χαρισματικός, ο Τζιμάκος ξεχώρισε για το πηγαίο και αυθεντικό χιούμορ του, με το οποίο σχολίαζε τα κακώς κείμενα του τόπου.

Στις παραστάσεις του και στη μουσική του άκουγε κάποιος αλήθειες για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Μίλησε για τους «Νεοέλληνες» που «καίνε τα δέντρα και χτίζουν μεζονέτες, που κάνουν τα παιδιά τους μαριονέτες», για τα «κάγκελα» που έβλεπε «παντού», για την παρακμή της κοινωνίας, αλλά και για την αληθινή καθαρή φιλία, την αγάπη...

Εξίσου χαρισματικός υπήρξε και στη σκηνή, ιδιαίτερα στον αυτοσχεδιασμό και τη stand up comedy.
Όσοι είχαν την ευκαιρία να τον απολαύσουν επί σκηνής, δεν ξεχνούν τον αφοπλιστικό τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τη γλώσσα και χτυπούσε με τη σάτιρα την «καρδιά» της κοινωνικο-πολιτικής, ηθικής -και κάθε είδους- παρακμής.Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε video clip, το οποίο και επρόκειτο να παίξει στην εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», όμως το περιεχόμενό του αποδείχτηκε «πολύ τολμηρό». Τελικά, πρώτος το προέβαλε ο Μάνος Χατζιδάκις, περιλαμβάνοντάς το στο πρόγραμμα του Σείριου, στο Zoom της Πλάκας. Ο Τζίμης Πανούσης «έφυγε», όμως παραμένει πάντα εδώ, αφήνοντας έντονα το προσωπικό του στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή.

Ο καλλιτέχνης δήλωνε μουσικά αυτοδίδακτος και πως έπαιζε λίγο απ' όλα. Πρώτες προσπάθειες στο χώρο της μουσικής έγιναν με το σχήμα «Χαρούμενη Κουδουνίστρα». Στο β΄ μισό της δεκαετίας του 1970 σχημάτισε το συγκρότημα Μουσικές Ταξιαρχίες. Από τον επόμενο δίσκο «Κάγκελα Παντού» (1986) ο Πανούσης αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του.

Πέρα από τη μουσική o Τζίμης Πανούσης είχε ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λιγότερο με τον κινηματογράφο.Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Scroll To Top