Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του πρώην μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου και της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Αφορμή στάθηκε η διαφωνία του καλαθοσφαιριστή με τους νέους νόμους που αλλάζουν τους κανόνες μεταφοράς και συμπεριφοράς για τα κυνηγόσκυλα.

Την οργή των φιλοζωων προκάλεσε η ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του Δημήτρη Παπανικολάου στο Facebook που έγραφε:

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ -ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΚΟΥΤΑ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 2.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΟΕ ΚΑΙ ΚΣΕ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΗΝ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ. ΘΑ ΚΟΒΩ ΟΥΡΕΣ ΘΑ ΕΧΩ ΣΚΥΛΟΚΟΥΤΑ [ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ] ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΤΟΝ ΚΟΕ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΛΟΝΑΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ. ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΜΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ. ΑΝΤΕ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΚΕΡΒΕΛΕΔΩΝ.

Λίγο αργότερα ακολούθησε μία επιστολή- απάντηση της φιλοζωϊκής οργάνωσης Π.Φ.Π.Ο, με την οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τα όσα υποστήριξε ο πρώην καλαθοσφαιριστής που ασχολείται με το κυνήγι.

Η επιστολή της φιλοζωϊκής οργάνωσης “Π.Φ.Π.Ο”

Κύριε Παπανικολάου,

Με έκπληξη αναγνώσαμε αυτό το εξαιρετικό πόνημα ελληνικών, σύνταξης και απόψεων, το οποίο είχατε την σπουδή να εκσφενδονίσετε ένθεν κακείθεν, από το ΥΠΑΑΤ έως τους οργανωμένους και μη φιλόζωους αυτής της χώρας. Θεωρείτε άραγε πως η ειδική ικανότητα κάποιου να χειρίζεται μία μπάλα, του επιτρέπει την υπέρβαση των νόμων ή και των απόψεων των λοιπών κοινωνικών ομάδων;

Φαίνεται – εξ αιτίας των γραφομένων σας – ότι ακριβώς αυτό νομίζετε, αγνοώντας πως τέτοιου είδους απόψεις συνιστούν ολίσθηση από την άθληση στην αθλιότητα. Ως Ομοσπονδία και εν πρώτοις, σκεφθήκαμε να προσφύγουμε στο Δικαιικό μας Σύστημα για να θεραπεύσει την περίπτωση σας. Δευτερογενώς, ωστόσο, συναποφασίσαμε πως δεν αξίζει τον κόπο, καθώς δεν διαθέτετε προφανώς οποιοδήποτε υπόβαθρο που θα επιδεχόταν βελτίωσης.

Επειδή όμως όλοι εσείς που ασχολείστε με μπάλες συχνά πυκνά και με την απόσταση που σας εξασφαλίζουν τα ΜΜΕ καταλήγετε οιονεί είδωλα για την απροστάτευτη νεολαία, σας προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσετε να συμπεριφέρεσθε με περιφρόνηση προς θεσμοποιημένους και θεσμοθετημένους φορείς, θα σας σύρουμε στα αστικά δικαστήρια, προς τα οποία έχετε, αν μη τη άλλο, την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθετε.

Όποιος “κόβει αυτιά, κόβει ουρές” και γενικώς παρεμβαίνει ετσιθελικά προς έμβια όντα των οποίων ουδέποτε απέσπασε την άδεια, αναδεικνύει ένα εκπληκτικό προφίλ αναίδειας και ασέβειας που δεν γεφυρώνεται ανταποδοτικά από οποιοδήποτε σκορ ή διεθνή επιτυχία. Επιτυχία στο κάτω κάτω της γραφής υψηλά εξαργυρώσιμη με αμοιβές που δεν συνάδουν προς το λοιπό χειμαζόμενο μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρας.

Και η οποία δεν κατάφερε ούτε καν να αποτελέσει διαβατήριο των απόψεών σας στην κοινοβουλευτική αρένα, όπου αναδειχθήκατε ολίγιστος, όταν χρειάστηκε να στοιχηθείτε απέναντι σε όλους τους πολυπληθείς μη ομονοούντες προς την πρωτόγονη συλλογιστική σας. Επισημαίνουμε δε την ιδιαίτερη αηδία και αγανάκτηση που εξέφρασε για τα γραφόμενα σας ικανή μερίδα φοιτητών προς την Επιστημονική μας Συντονίστρια, η οποία και έχει άμεση σχέση μαζί τους.

Σας καλούμε λοιπόν, αν όχι να αναθεωρήσετε – πράγμα καταφανώς δύσκολο για τις διανοητικές σας δομές – τουλάχιστον να σιωπήσετε, γιατί δεν προσβάλετε απλώς τις συμβάσεις της καθημερινοτητάς μας, αλλά πάνω απ’ όλα την στοιχειώδη κοινωνική αισθητική.

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων”.

Όσο για το νομοθετικό πλαίσιο; Όπως διαβάζουμε στο pontiki  πλέον ισχύουν τα εξής: Σύμφωνα με την υπ αριθμό 1969/100521/14.8.13 εγκύκλιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγορεύεται πλέον η μεταφορά σκύλων με εξωτερικά σκυλόκουτα.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος περιλαμβάνει και τα «μικρά κουτιά με τρύπες πάνω στα 4Χ4». Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι τουλάχιστον 2000 ευρώ και αρμόδια όργανα επιβολής των προστίμων είναι η Αστυνομία (νόμος 4172 άρθρο 81 παραγρ 5) και η Θηροφυλακή.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου τα εξωτερικά «σκυλόκουτα» ήταν μια συνηθισμένη εικόνα. Επίσης σε όλους τους σκύλους είναι υποχρεωτική η εμφύτευση μικροτσίπ ενώ οι κυνηγοί που δεν έχουν «τσιπάρει» τους σκύλους τους κινδυνεύουν με αφαίρεση της κυνηγετικής τους άδειας.

Η Ελλάδα επίσης έχει υπογράψει τον ευρωπαϊκό κανονισμό που απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των αυτιών και της ουράς των σκύλων.