Απαλλάσσεται από τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης ο παρολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, καθώς, όπως ανέφερε σήμερα η δικαστής που δικάζει την υπόθεση, ο αθλητής δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ. Η Νοτιοαφρικανή Thokosile Masipa δήλωσε κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει τη θέση της προμελέτης κατά του κατηγορουμένου, ωστόσο δεν έχει ακόμη εκδώσει την ετυμηγορία, αφού ο Πιστόριους αντιμετωπίζει κατηγορία ανθρωποκτονίας.

Επίσης, η Masipa επεσήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αθλητής πραγματικά πίστευε ότι η Στέενκαμπ ήταν ακόμα στην κρεβατοκάμαρα και ότι το πρόσωπο στο μπάνιο ήταν εισβολέας.

Προηγουμένως, η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε με πλήρη συναίσθηση, όταν πήρε το όπλο και πυροβόλησε κατά του θύματος, «και εκείνη τη στιγμή είχε την ικανότητα να διαχωρίσει το καλό από το κακό και ότι ήταν σε θέση να ενεργήσει σύμφωνα με τη διάκριση αυτή».

Ωστόσο, απέρριψε κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του Πιστόριους κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες.

Όπως εξήγησε, δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων, όμως έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν.

oscar

«Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου της γειτονικής του Πιστόριους κατοικίας) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου» είπε η δικαστής.

«Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της» πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη μεγάλη απόσταση, περίπου 100 μέτρων, ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.

Από γενικής απόψεως, η Thokosile Masipa αιτιολόγησε γιατί θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας αλλά και υπεράσπισης έδωσαν έναν «ανακριβή» απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι «αλάθητες».

Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλλιακή, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.

«Ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας ειδυλλιακής ερωτικής σχέσης ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας τεταμένης σχέσης δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτό το δικαστήριο να δημιουργήσει πεποίθηση για το αν ο κατηγορούμενος είχε την πρόθεση να σκοτώσει το θύμα του» είπε.

Σημειώνεται ότι η κατηγορούσα αρχή ζητεί την καταδίκη του Νοτιοαφρικανού ολυμπιονίκη και παραολυμπιονίκη για φόνο εκ προμελέτης της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, κατηγορία που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο ίδιος επέμεινε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι την πυροβόλησε εκλαμβάνοντάς την για κακοποιό.

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας της δικαστού Thokosile Masipa αναμένεται να διαρκέσει από ώρες μέχρι μία, δύο ή και τρεις ημέρες. Η ποινή θα ανακοινωθεί έναν μήνα αργότερα.

 

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας της δικαστού Thokosile Masipa αναμένεται να διαρκέσει από ώρες μέχρι μία, δύο ή και τρεις ημέρες. Η ποινή θα ανακοινωθεί έναν μήνα αργότερα.