Με τρεμάμενη φωνή και με δάκρυα που με το ζόρι συγκρατούσε ο  Oscar Pistorius μίλησε για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου για το πώς σκότωσε την σύντροφό του Reeva Steenkamp το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου του 2013.

Ο ίδιος επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι την μοιραία νύχτα άκουσε έναν θόρυβο και θεώρησε πως επρόκειτο για κάποιον διαρρήκτη που εισέβαλε στο πολυτελές σπίτι του. Συγκεκριμένα ανέφερε πως άκουσε ένα παράθυρο να ανοίγει στο μπάνιο του, μέσα στη νύχτα και αυτό τον έκανε να οπλίσει το χέρι του, θεωρώντας πως είναι κάποιος κλέφτης. «Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξε τα πάντα», είπε με φωνή, φορτισμένη από συναισθήματα.

Όσο ο παραολυμπιονίκης μιλούσε, η μητέρα του αδικοχαμένου μοντέλου που τόσες ημέρες παρέμενε ψύχραιμη, ξέσπασε σε λυγμούς και κάλυψε το πρόσωπό της με το χέρι της.

Τη στιγμή που εμφανίζονταν στα μόνιτορ φωτογραφίες του άψυχου και αιματοβαμμένου κορμιού της Reeva, ο Pistorius διπλώθηκε στα δύο με τάση προς έμετο.

«Ξύπνησα στη μέση της νύχτας και πήγα στον χώρο που βρίσκονταν οι ανεμιστήρες. Πήρα τον μεγαλύτερο και τον έβαλα στο υπνοδωμάτιο. Και οι δύο λειτουργούσαν ακόμη. Κλείδωσα τις συρόμενες πόρτες και έκλεισα τις κουρτίνες. Γύρισα στο δωμάτιο. Υπήρχε λίγο φως  στον χώρο που βρισκόταν η τηλεόραση. Έβλεπα το τζιν της Reeva στο πάτωμα. Το πήρα και το έβαλα πάνω στην τηλεόραση. Τότε άκουσα το παράθυρο του μπάνιου να ανοίγει. Νόμιζα ότι κάποιος διαρρήκτης μπήκε στο σπίτι. Αρχικά πάγωσα. Θεώρησα ότι κάποιος βρισκόταν στο μπάνιο. Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξε τα πάντα», είπε ο ίδιος.

Στη συνέχεια μίλησε για το πώς ξεκίνησε να πυροβολεί: «Η πρώτη μου σκέψη ήταν να προστατέψω τον εαυτό μου και την Reeva με το όπλο μου. Αμέσως άρχισα να ψάχνω στο πάτωμα και άρπαξα το όπλο που βρισκόταν κάτω από το κρεβάτι. Σε εκείνη τη φάση ήθελα να μπω ανάμεσα στο άτομο που μπήκε στο σπίτι και την Reeva. Έχοντας στο χέρι μου το όπλο, ψιθύρισα σε εκείνη να καλέσει την αστυνομία. Όπως έμπαινα στο πέρασμα κοντά στο μπάνιο με κατέκλυζε φόβος. Φώναζα στο άτομο που βρισκόταν μέσα να βγει από το σπίτι μου. Δεν φορούσα τα προσθετικά μου μέλη. Λίγο πριν φτάσω στο πέρασμα του μπάνιου άκουσα μια πόρτα να κλείνει με θόρυβο. Θα μπορούσε να είναι μόνο η πόρτα του μπάνιου. Έτσι επιβεβαίωσα ότι κάποιος βρισκόταν στο μπάνιο». Μετά από αυτό, φωτογραφίες με το άψυχο κορμί της κοπέλας εμφανίστηκαν στην αίθουσα με τον Pistorius να καταρρέει και την δίκη να διακόπτεται για μεσημεριανό.

Oscar Pistorius Describes Terror-Filled Moments Before Shooting Reeva

Στη συνέχεια της δίκης ο ίδιος είπε: «Δεν ήμουν σίγουρος αν κάποιος θα έβγαινε από την τουαλέτα για να μου επιτεθεί. Πριν το καταλάβω άρχισα να πυροβολώ. Πυροβόλησα τέσσερις φορές, τα αυτιά του βούιζαν και δε μπορούσα να ακούσω τίποτα. Τότε, ξαναφώναξα τη Reeva και όταν δεν μου απάντησε, αποφάσισα να γυρίσω στο δωμάτιο. Με το όπλο προτεταμένο επέστρεψα στο δωμάτιο».

Όπως ο ίδιος περιέγραψε προσπάθησε να ανέβει στο κρεβάτι και είπε πως μιλούσε στη Reeva χωρίς να παίρνει απάντηση. Προσπάθησε να την πιάσει αλλά εκείνη δεν ήταν στο κρεβάτι. Αρχικά, είπε, νόμιζε πως μπήκε κάτω από το κρεβάτι γιατί φοβήθηκε.

Τότε πέρασε για πρώτη φορά από το μυαλό του πως μπορεί να ήταν εκείνη στο μπάνιο. Τράβηξε τις κουρτίνες για να δει πως δεν κρυβόταν εκεί. Φόρεσε τα πόδια του και βγήκε στο μπαλκόνι φωνάζοντας βοήθεια! Είπε επίσης πως προσπάθησε να κλωτσήσει την πόρτα αλλά δεν κατάφερε τίποτα. Τότε, είπε, πανικοβλήθηκε και δεν ήξερε τι να κάνει. Έτρεξε να πάρει το μπαστούνι του κρίκετ από το δωμάτιο.

Είπε πως δεν ήξερε τι να κάνει και μπορεί να έβαλε το όπλο κάτω από το στρώμα. Με το μπαστούνι χτύπησε την κάσα της πόρτας. Μετά ξαναχτύπησε και άνοιξε ένα μικρό κομμάτι.

«Κάθισα από πάνω της κι έκλαιγα. Δεν ξέρω πόσο κράτησε αυτό. Δεν ανάσαινε», τόνισε για τη στιγμή που μπήκε στο μπάνιο και την είδε νεκρή. Αμέσως μετά την περιγραφή ο παραολυμπιονίκης κατέρρευσε και μετά από μία σύντομη διαβούλευση των δικαστών, η δίκη διεκόπη μέχρι αύριο το πρωί.

On trial: Oscar Pistorius makes his way to court for the start of his second day in the witness box