H παρουσιάστρια της νέας εκπομπής του Mega «Από την Πόλη έρχομαι» και διάσημη μαγείρισσα της Τουρκίας, Μαρία Εκμεκτσίογλου, μίλησε στο περιοδικό Υοu για τις παιδικές αναμνήσεις στην Πόλη της, για την αξιοζήλευτη καριέρα της, τα γυρίσματα της εκπομπής της, περί μαγειρικής και άλλων δαιμονίων.

-Κυρία Εκμετσίογλου, η καταγωγή, η αγάπη, οι συγκυρίες… Ποιος είναι εκείνος ο «καλός άνεμος» που σας έβγαλε στα μονοπάτια της πολίτικης κουζίνας;

Είναι και τα τρία που είπατε ενωμένα σε ένα… Η καταγωγή μου βέβαια έπαιξε ρόλο, αφού το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς μου φτάνει πίσω στο 1713, δηλαδή είμαι πάππου προς πάππου Πολίτισσα και γεννημένη στο Καντιλί στον Βόσπορο. Ασφαλώς σημαντικός παράγοντας υπήρξε και η αγάπη για τη μαγειρική γιατί μην ξεχνάτε ότι εμείς οι Πολίτισσες σε μια κουζίνα μεγαλώνουμε από μικρές, οπότε η μαγειρική κυλάει στη φλέβα μας. Και στο εστιατόριο να μη μαγείρευα, θα ήμουν στην κουζίνα του σπιτιού και δεν θα έβγαινα από εκεί. Όσο για τις συγκυρίες; Ένας μεγάλος μου έρωτας που κατέληξε σε γάμο και σε τρία υπέροχα παιδιά με οδήγησε στη Θεσσαλονίκη για 13 χρόνια. Εκεί διατηρούσα ζαχαροπλαστείο και όταν ο γάμος έληξε ξαναγύρισα στην Πόλη, πριν από 15 χρόνια.

-Τι αρώματα έχουν οι αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων στην Πόλη;

Θα σας το πω όπως το λέω και σε φίλους μου: Η ζωή μου στην Πόλη είναι «ζυμωμένη» με κανέλα, μέλι, μαρμελάδες και μπαχαρικά. Φανταστείτε ότι κάθε βδομάδα ήμασταν καλεσμένοι στις θείες μου ή στη νονά μου και την άλλη βδομάδα είχαμε εμείς τραπέζι με μαγείρισσες τη μαμά, τη γιαγιά κι εμένα. Αφήστε τις βεγγέρες μας… Και μη νομίζετε ότι είχαμε σαλάτες και κυρίως πιάτα μόνο. Έπρεπε να ετοιμάσουμε ατελείωτα μεζεδάκια, σαλάτες, τα μπουρεκάκια μας και μετά βγάζαμε τα κυρίως πιάτα όπως το νουά, το ρόστο, το ψάρι και τέλος τα γλυκά. Στην Πόλη έχουμε μια τουρκική έκφραση που στα Ελληνικά σημαίνει« Το τραπέζι του κλειδαρά». Ο κλειδαράς δεν θα έρθει να μας ξεκλειδώσει την πόρτα; Έτσι κι εμείς με το τραπέζι ξεκλειδώνουμε τα στόματα και μοιραζόμαστε τη χαρά της γεύσης, βγάζουμε τα ‘σώψυχά μας, μοιραζόμαστε τα προβλήματα, το κουτσομπολιό, τα προξενιά, τις τσαχπινιές, τα γεγονότα της ημέρας που πέρασε, τα σχέδια της επομένης, τα όνειρά μας…

-Από τα πολίτικα τραπεζώματα και τις βεγγέρες του πατρικού σας σπιτιού στα τραπέζια του εστιατορίου σας… Τι μεσολάβησε; Τι σας παρακίνησε να ανοίξετε το πρώτο σας εστιατόριο;

Μετά το διαζύγιό μου ήρθα από τη Θεσσαλονίκη να ζήσω πάλι στην Πόλη. Τα βράδια έρχονταν στο σπίτι φίλοι κι εγώ συνεχώς μαγείρευα για να φάμε όλοι μαζί. Όμως καλούσα 25 άτομα και μου έρχονταν 45. Έφερναν και δικούς τους φίλους ή τις φιλενάδες τους. Είδα ότι τα καταφέρνω μια χαρά να μαγειρέψω για τόσους πολλούς, παρόλο που δεν έβρισκα καρέκλες να κάτσουμε, και μου έλεγαν «Μαρία εσύ πρέπει να ανοίξεις εστιατόριο». Έτσι, το καλοσκέφτηκα και άνοιξα το πρώτο εστιατόριο, τον «Κήπο της Μαρίας».

ην κουζίνα της Μαρίας σπεύδουν να απολαύσουν ακόμα και οι διασημότητες της Τουρκίας, σωστά;

Ναι, είναι αλήθεια. Έρχονται εδώ πολιτικοί, ποδοσφαιριστές της Γαλατασαράι και της Φενερμπαχτσέ, διάσημοι ηθοποιοί, όπως ο Σελτζούκ Γιοντέμ και ο Χαλίτ Εργκέντς, πρωταγωνιστής της σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», τραγουδιστές και πολλοί άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι. Στην αρχή νομίζεις ότι είναι απλησίαστοι, αλλά μετά γινόμαστε όλοι φίλοι. Έρχονται και πολύ φωτισμένοι άνθρωποι όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Δεν ξέρετε τι έργο επιτελεί στην Πόλη αυτός ο υπέροχος άνθρωπος. Είναι πολύ λιτοδίαιτος και όποτε μας επισκέπτεται του φτιάχνω πάντα ψαρόσουπα, αλλά αγαπά πολύ και τα θαλασσινά, τα ντολμαδάκια και όλα τα λαδερά.

-Φανταστήκατε όμως ποτέ ότι κάποτε θα γινόσασταν η μόνη Ρωμιά γυναίκα σεφ και ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Τουρκία ή ότι ένα πρωί θα βλέπατε την εφημερίδα «Χουριέτ» να κατατάσσει το εστιατόριό σας στα δέκα καλύτερα;

Κοιτάξτε, στην Πόλη σήμερα δεν είμαι η μόνη γυναίκα Ρωμιά, υπάρχουν και άλλες εξαιρετικές σεφ, όπως επίσης υπάρχουν και πολύ καλά εστιατόρια Ρωμιών. Αλλά, τότε που πρωτοξεκίνησα πράγματι ήμουν η πρώτη μαγείρισσα στην Πόλη και μέχρι σήμερα είμαι η μόνη Ρωμιά που είναι ιδιοκτήτρια εστιατορίου. Όσο για την εφημερίδα «Χουριέτ» που αναφέρατε, τι να σας πω; Αυτό μοιάζει με παραμύθι!

-Εκτός από την εφημερίδα «Χουριέτ», τις τιμές και τις εγκωμιαστικές κριτικές που ακολούθησαν για την κουζίνα σας, ήρθαν και οι προτάσεις από την τούρκικη τηλεόραση, σωστά;

Βέβαια, 60 εκπομπές στην τουρκική τηλεόραση έχω κάνει μέχρι στιγμής και τώρα κάνω μια τηλεοπτική εκπομπή που τα γυρίσματα γίνονται στο εστιατόριο μου και μαγειρεύω μία φορά την εβδομάδα, όπως πάντα συνταγές ρωμαίικης κουζίνας.

-Μέχρι που ένα πρωί χτυπά το τηλέφωνό σας και σας προτείνουν την πρώτη σας εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση, στο Mega.

Με τον πολύ καλό μου φίλο, τον executive producer Μιχάλη Δεναξά συζητούσαμε καιρό αυτή την ιδέα μέχρι που σήμερα πήρε σάρκα και οστά χάρη στο κανάλι του Mega.

-«Από την Πόλη έρχομαι»… Τι καλά θα μας φέρνετε από εκεί;

Ξεκινήσαμε την Κυριακή στις 24 Νοεμβρίου στις 19:00 και η εκπομπή θα προβάλλεται κάθε Κυριακή την ίδια ώρα στο Mega. Είναι μια εκπομπή με χίλια μύρια αρώματα, θύμησες και μπαχαρικά!

-Ποιες είναι οι στιγμές σας μακριά από τις κουτάλες και τις κάμερες;

Ένα μεγάλο τραπέζι όμορφα στρωμένο, γεμάτο αρώματα, νοσταλγία και αγάπη μαζί με τους τρεις γιους μου.