Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τα ξημερώματα τους θαμώνες και κυρίως τους ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου «FIX» στη Καλλιθέα Χαλκιδικής, στο οποίο εμφανίζεται ο δημοφιλής τραγουδιστής Πάνος Κιάμος.

Ειδικό κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος «εισέβαλε» στο κατάμεστο μαγαζί και άρχισε να ζητεί αποδείξεις και βιβλιάρια ασφάλισης των εργαζομένων. Από τον έλεγχο που διενήργησαν οι «ράμπο» του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι που ήταν ασφαλισμένοι ήταν μετρημένοι στα… δάχτυλα, με αποτέλεσμα το μαγαζί να σφραγιστεί για 48 ώρες!

Στο πλαίσιο των ερευνών που έχουν ξεκινήσει τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας στους τουριστικούς προορισμούς, είπαν να πάνε… Κιάμο.

Έτσι και έγινε. Ειδικό κλιμάκιο της Δίωξης «επισκέφθηκε» το νυχτερινό κέντρο στο οποίο τραγουδά ο δημοφιλής αοιδός και, όπως και στο Nammos της Μυκόνου, άρχισε να ξεσκονίζει τα στοιχεία που ζήτησαν να προσκομιστούν.

Ο έλεγχος ήταν πολύωρος και τα αποτελέσματά του άκρως ενδιαφέροντα. Όπως διαπιστώθηκε, αρκετοί εργαζόμενοι του μαγαζιού ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν κοπεί αποδείξεις. Απόρροια του ελέγχου ήταν το κατάστημα, μετά από εντολή που δόθηκε από το ΣΔΟΕ, να σφραγιστεί για 48 ώρες!

«Ο έλεγχος έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί αν κόβονταν αποδείξεις και αν οι εργαζόμενοι ήταν νόμιμοι. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Σχεδόν κανείς δεν ήταν ασφαλισμένος και δεν είχαν κοπεί αποδείξεις γι’αυτό και δόθηκε εντολή να σφραγιστεί», εξηγούν στελέχη της Δίωξης μιλώντας στο zougla.gr.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.Όπως δείχνουν άλλωστε τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση της αδήλωτης εργασία και στο πλαίσιο αυτό 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Οι έλεγχοι ξεκινούν την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, από 25% το 2010 και 30% το 2011, η αδήλωτη εργασία έφθασε στα 38,2% το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε περιοχή της Κρήτης, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίσθηκαν 49 ανασφάλιστοι. Ο νόμος πάντως δίνει τη δυνατότητα, πέραν του καταλογισμού διοικητικών προστίμων, να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη εργοδότες που παρανομούν ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.