Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών κρατείται τις τελευταίες ώρες ο γνωστός εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, έπειτα από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του από την ανακρίτρια Διαφθοράς Ρέα Κατσίβελη για την υπόθεση των δανείων της τράπεζας FBB, της οποίας ήταν πρόεδρος.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν σε υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε επίσης για τον πρώην συνεργάτη του, Αναστάσιο Πάλλη, καθώς και για ακόμη δύο άτομα. Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ (κατέληξαν μέσω τράπεζας του Λιχτενστάιν σε πρώην συνεργάτες του, εταιρείες συμφερόντων του), οι Αρχές στράφηκαν κατά του Ρέστη, βασικού μετόχου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», παρότι από τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας το πάγωμα της περιουσίας των εταιρειών ΑΑΜ και Euro Invest Enterprizes (εκπροσωπούνταν από τον Πάλλη).

Μάλιστα, η προσωρινή διαταγή για τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, αλλά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απέρριψε. Στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου 2012 η Επιτροπή Δεοντολογίας της Τράπεζας, στην οποία προΐστατο εκπρόσωπος του Δημοσίου, έθεσε σε αργία τον υπάλληλο που εκταμίευσε το συγκεκριμένο δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο πορίσματα της Τράπεζας Ελλάδας, καθώς και ένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι ανοιχτή παραμένει η υπόθεση της FBB σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ, την οποία διερευνά ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αντιεισαγγελέας Π. Νικολούδης.

restis2

Η Restis Group είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος στη χώρα και επικεφαλής της είναι ο Βίκτωρ Ρέστης.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται τόσο στα media (MEGA, NICKELODEON, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) όσο και στην ενέργεια, το real estate, τη βιομηχανία τροφίμων και τον τραπεζικό κλάδο, μέσω της FBBank. Η… χάρη του εφοπλιστή φθάνει μέχρι και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου και έχει εισηγμένες μερικές από τις εταιρείες του. Το όνομα του Ρέστη φιγουράρει στην 56η θέση στη λίστα του βρετανικού ομίλου Lloyd’s.

Ο εφοπλιστής είναι:

• ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας «Enterprise Shipping & Traiding», υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται 98 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια • κάτοχος του 33% της ναυτιλιακής εταιρείας «Freeseas» • ιδιοκτήτης του κρουαζιερόπλοιου «Delphin Voyager», το οποίο και τον έβαλε στον χώρο της κρουαζιέρας.