Ο Γιάννης Μπέζος είπε τη γνώμη του για τα θλιβερά γεγονότα που απασχολούν την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη δράση της Χρυσής Αυγής, στην εκπομπή “Μίλα”.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που λέγεται συνήθεια. Ο Κικέρων έλεγε “έξις δευτέρα φύσις”. Δηλαδή συνηθίζουμε στη βία, στην παραβατικότητα, στο κακό γούστο… Ελπίζω να μη συνηθίσουμε και στις δολοφονίες. Θα είναι τραγικό» δήλωσε ο ηθοποιός.

Στη συνέχεια, μάλιστα, εξήγησε: «Αυτό συμβαίνει, θα μου επιτρέψετε να πω κατά την εκτίμησή μου, επειδή αγνοούμε πλήρως την ιστορία, όλα αυτά τα προβλήματα του εμφυλίου, της δικτατορίας, του ναζισμού… Είναι πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε για αυτό μας φοβίζουν. Σε αυτό έχει μια τεράστια ευθύνη η επίσημη παιδεία μας. Τόσα χρόνια δεν έμαθαν οι νεότεροι, αλλά και οι παλαιότεροι άνθρωποι, την ελληνική ιστορία. Δεν λέω να πάρει κάποιος θέση, αλλά να γνωρίζεις την ιστορία».

Πώς, όμως, σύμφωνα με τη δική του γνώμη έφτασε η Χρυσή Αυγή να λαμβάνει σημαντικά ποσοστά ψήφου στις εκλογές και να μπαίνει στη Βουλή; «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δόθηκε χώρος. Το πολιτικό σύστημα δεν ήταν πολύ στα καλά του, δεν ήταν σταθερό, δεν ενέπνευσε πολύ και κάποιοι που είχαν ενδεχομένως εκτεθεί στις προηγούμενες εκλογές, εννοώ προ δεκαετίας και εικοσαετίας, και είχαν ένα μηδαμινό ποσοστό , συγκέντρωσαν γύρω ανθρώπους και ψηφοφόρους που μάλλον λειτούργησαν με επιπόλαιη σκέψη. Επειδή η Χρυσή Αυγή υποκαθιστά, κατά κάποιο τρόπο και πολύ κακώς, την αστυνομία, επιβάλλοντας την τάξη, τη στιγμή κατά την οποία όλα αυτά είναι παραπλανητικά, παγίδευσαν ένα κόσμο από το εκλογικό σώμα που κατά κύριο λόγο ήταν στις συντηρητικές παρατάξεις, αλλά και αλλού» τόνισε ο Γιάννης Μπέζος.

Τέλος, ο ίδιος σχολίασε: «Δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο οι άνθρωποι να γοητευτούν από την άσκηση της δύναμης, που είναι ανεξέλεγκτη και οδηγεί στη δολοφονία ενός συμπατριώτη μας. Αυτό, θα το ξαναπώ, δεν ήταν μια μαχαιριά στην πλάτη της Δημοκρατίας, αλλά στην καρδιά της. Πιστεύω, όμως, ότι η δημοκρατία αντέχει».