H 47χρονη θεατρολόγος σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ, φωτογραφίζεται με τους δύο γιους της και μιλάει για το ρόλο της ως μητέρα. Ο λόγος για τη Μαριλένα Παναγιωτοπούλου.

-Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών;

«Στα παιδιά μου μιλάω πάντα με θετικούς όρους. Δεν υπάρχει το «όχι» και το «μη». Δεν θα πω δηλαδή «Κωνσταντίνε, μην τρέχεις!», αλλά θα τον ρωτήσω: «Έχεις σκεφτεί ότι αν τρέχεις, υπάρχει κίνδυνος να πέσεις;» και θα συμπληρώσω: «Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούμε το νοσοκομείο και δεν θα πάμε στην παραλία». Στα έξι χρόνια που έχω γίνει μητέρα είναι ζήτημα αν έχω υψώσει τον τόνο της φωνής μου τρεις φορές. Το πιο δύσκολο, κατά τη γνώμη μου, είναι να μπορέσει να του περάσεις ότι η αγάπη των γονιών είναι ανιδιοτελής. Τα παιδιά πρέπει να είναι κακομαθημένα, αλλά να μη συμπεριφέρονται ως κακομαθημένα. Υπάρχει τεράστια διαφορά θεωρώ ότι μέχρι στιγμής τα έχω καταφέρει. Ο Κωνσταντίνος στο βρετανικό σχολείο που πήγαινε στο Ντουμπάι έπαιρνε συνέχεια βραβεία καλής συμπεριφοράς. Για εμένα είναι πιο σημαντικό από το να είναι καλός μαθητής».

-Δεν χάνεις ποτέ την ψυχραιμία σου;

«Εκεί που χάνω την ψυχραιμία μου είναι όταν αρρωσταίνουν. Σε όλα τα υπόλοιπα, όπως είναι το άλλαγμα της πάνας το πλύσιμο, το τάισμα, τα κατάφερνα μια χαρά Παρακολουθήσαμε μαζί με την νταντά του και κάποια μαθήματα που μας έκανε μία καταπληκτική Αμερικανίδα νοσοκόμα για μωρά οπότε ήξερα πώς να αντιμετωπίσω το καθετί. Αρκεί να πω ότι παρήγγειλα και μου έφεραν από την Αμερική μία μπανιέρα με ενσωματωμένο θερμόμετρο, οπότε μπορούσα να τσεκάρω πότε το νερό ήταν στην κατάλληλη θερμοκρασία για το μπάνιο του. Επίσης η παιδοψυχολόγος που επισκέφθηκα πριν γεννήσω, με συμβούλευσε όλες οι δραστηριότητές του μωρού να συνοδεύονται πάντα από την κατάλληλη μουσική. Έτσι, αγόρασα μία σειρά cds με διασκευές γνωστών ποπ επιτυχιών για παιδιά και όταν έτρωγε άκουγε Μαντόνα, όταν πηγαίναμε βόλτα Abba και όταν του άλλαζα την πάνα Ελβις Πρίσλεϊ. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να κουβαλάω πάντα μαζί μου το laptop, γιατί πολλές φόρές είχε χρειαστεί να του αλλάξω πάνα όταν ήμασταν έξω. Αλλά τελικά λειτούργησε, γιατί είχε συνδέσει τη μελωδία με αυτή τη δραστηριότητα και είναι ζήτημα αν έκλαψε μία ή δύο φορές όταν το άλλαζα. Είμαι τρελή μαμά! »

marilena

– Ποια είναι η μεγαλύτερη “τρέλα” που έχεις κάνει;

Και στον Κωνσταντίνο παλαιότερα αλλά και τώρα στον Αλέξανδρο, όταν κοιμόντουσαν απαγόρευα στον οποιονδήποτε να κάνει οποιαδήποτε δουλειά μέσα στο σπίτι. Δεν επέτρεπα ούτε καν στην κοπέλα που με βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού να βάλει το πλυντήριο πιάτων, γιατί δεν ήθελα να υπάρχει αρνητική ενέργεια την ώρα που κοιμόνται τα παιδιά.

marilenapaidia