Πέρα από τις δυο μεγάλες οπερατικές της παραγωγές (“Don Giovanni” και “Otello” ) που θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο, η Εθνική Λυρική Σκηνή προχωρεί και σε καινοτομικές κινήσεις. Για πρώτη φορά «εκμεταλλεύεται» το Καλλιμάρμαρο και παρουσιάζει εκεί (29/6 ) το μπαλέτο «Ζορμπάς» σε μουσική, φυσικά, Μίκη Θεοδωράκη.

Για τις 8/7 έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός με τίτλο «Όπερα α λα Γκρέκα». Θα είναι ένα ποικίλο πρόγραμμα με άριες, ντουέτα και χορωδιακά από όλο το ρεπερτόριο της Λυρικής – στα ελληνικά – και με ελεύθερη είσοδο, φυσικά. Η Όπερα της Βαλίτσας εξακολουθεί να κινείται στους δήμους της Αττικής ενώ για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου θα υπάρχει πλήρης δραστηριότητα στο Θέατρο Ολύμπια από τους σπουδαστές της ΕΛΣ, μονωδούς και χορευτές.

Τέλος, από τη Σκιάθο, το νησί του Παπαδιαμάντη, θα ξεκινήσει στις 6/7 η «Φόνισσα», η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη, με ένα συμπόσιο στο οποίο θα μιλήσουν καθηγητές, θεωρητικοί και οι συντελεστές της παράστασης που θα ανέβει τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Λυρική.