• Είμαστε εδώ για να κινήσουμε τη φαντασία, να προκαλέσουμε τις αισθήσεις και ν’ απελευθερώσουμε τα συναισθήματα.
  •  Είμαστε οι εφευρέτες των ονείρων.
  •  Είμαστε ένα εργαστήρι για αληθινούς δημιουργούς.
  •  Είμαστε εδώ για να ονειρευόμαστε το αδιανόητο και να καταφέρνουμε το απροσδόκητο.

Μ’ αυτές τις ατάκες στο επετειακό του βίντεο, το Cirque du Soleil γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας του, στο καλλιτεχνικό στερέωμα του πλανήτη Γη. 30 χρόνια ηγεμονίας σ’οτιδήποτε εμπνευσμένο, φρέσκο και πρωτοπόρο στη διεθνή σύγχρονη δημιουργία, 30 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στους αριθμούς, στις διακρίσεις, στην επιτυχία, στη φήμη, σ’ ότι αφορά την παγκόσμια σόου μπιζ.

30 μόλις χρόνια για να χτιστεί από το μηδέν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία που υπήρξε ποτέ στην τέχνη και τη διασκέδαση. Η Αυτοκρατορία του Ήλιου, η πρώτη παγκόσμια δύναμη στο ζωντανό ψυχαγωγικό θέαμα, το πανίσχυρο brand που αγγίζει την καρδιά, το μυαλό και τη φαντασία των απανταχού θεατών, το πολύ προσεχτικά κατασκευασμένο πολιτιστικό προϊόν με τα υψηλότερα επίπεδα αισθητικής και τη δυνατή συναισθηματική σύνδεση με την οικουμενική λαϊκή κουλτούρα του σήμερα.

Το «Μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου», με τους χιλιάδες εργαζομένους και τα εκατομμύρια θεατές, τις κορυφαίες διακρίσεις και τις διθυραμβικές κριτικές, τους διάσημους-super stars-οπαδούς του, την τρομακτική υποδομή αλλά και το σημαντικότατο κοινωνικό-φιλανθρωπικό και περιβαντολογικό-έργο.

Το ένα και μοναδικό «Τσίρκο του Ήλιου», το απόλυτο σταυροδρόμι όλων ανεξαιρέτως των σκηνικών τεχνών, της μαγείας του τσίρκου, της μιμικής, των κλόουν, των ακροβατών και των καλλιτεχνών του δρόμου, της ποίησης του θεάτρου, της μεγαλοπρέπειας της όπερας, της γοητείας της μουσικής και του χορού, το μαγευτικό συναπάντημα των καλλιτεχνικών και αθλητικών επιτευγμάτων.

Το «νέο τσίρκο» χωρίς ζώα, που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τις έννοιες φαντασμαγορία και εντυπωσιασμός, διατηρώντας όμως παράλληλα την ψυχή του ατόφια κι ανέπαφη. Προσφέροντας ουσία και προβληματισμό, γέλιο, χαρά αλλά και συγκίνηση, εσωτερικότητα και βάθος, μέσα από τα μεγαλύτερα και εκθαμβωτικότερα υπερθεάματα που έγιναν ποτέ.

Με δύο βασικά συστατικά στοιχεία να συνθέτουν από κοινού αυτό το διαχρονικό μυστικό της τεράστιας επιτυχίας του. Από τη μία ο μοναδικός συνδυασμός της αυθεντικής έμπνευσης, της απόλυτης ποιότητας και της υψηλότατης αισθητικής με τη διασφάλιση της μαζικής-λαϊκής διασκέδασης, μέσω μίας μεστής και περιεκτικής πλην όμως σαφέστατης, απλής και κατανοητής σκηνικής γλώσσας. Κάτι άλλωστε που αποτελεί την ζητούμενη επιτομή της αληθινής τέχνης. Από την άλλη η μαγική του εκείνη ιδιότητα-και δυσεύρετη ικανότητα, να αλλάζει, να μεταμορφώνεται διαρκώς στην εικόνα, διατηρώντας πάγια μόνο την ποιότητα και την μεγαλοπρέπεια του. Μία αέναη δηλαδή ανανέωση που διαρκώς προσφέρει στον θεατή κάτι φρέσκο και ξεχωριστό, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον και την περιέργειά του, μακριά από την παραμικρή επανάληψη ή κορεσμό.

30 ολόκληρα χρόνια Cirque du Soleil λοιπόν, που δικαιώνουν καθολικά την διακηρυγμένη αποστολή του, «να κινητοποιήσει τη φαντασία, να διεγείρει τις αισθήσεις και να αφυπνίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων όλου του κόσμου, με έργα που εξυμνούν την ίδια την ανθρωπότητα, τον οικουμενικό πολιτισμό της, τα επιτεύγματά της. Με σύγχρονα δηλαδή σκηνικά θαύματα, τέτοια που μόνο αυτό ξέρει να κάνει τόσο καλά. Σαν και τις φετινές 19 διαφορετικές παραστάσεις του με τις οποίες γιορτάζει τα γενέθλιά του σε όλον τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη με το εικαστικό αριστούργημα Quidam. Ένα έργο διαμάντι που φέρνει μέσα στο DNA του την αυθεντικότητα, την δυναμική και την μοναδικότητα του Cirque du Soleil, που σφράγισε επί 30 χρόνια την ιστορία των σκηνικών τεχνών, καταχωρώντας ένα νέο λήμμα στο λεξιλόγιο του ανθρώπινου πολιτισμού και αφήνοντας το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στη διεθνή σύγχρονη δημιουργία.

CIRQUE DU SOLEIL – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ

  • Το Cirque du Soleil ιδρύθηκε το 1984 στο Μόντρεαλ του Καναδά από τον Guy Laliberte, τον Gilles Ste Croix και μία μικρή ομάδα 20 καλλιτεχνών δρόμου, γνωστοί τότε ως Les Echassiers de Baie-Saint-Paul(οι ξυλοπόδαροι του Μπε-Σεν-Πολ).
  •  Ο βασικός ιδρυτής του, ο Guy Laliberte(Γκι Λαλιμπερτέ) ήταν ένας πλανόδιος καλλιτέχνης δρόμου, πολλές φορές άστεγος, που κατάπινε φλόγες και έπαιζε ακορντεόν. Χτίζοντας από το μηδέν την μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην ιστορία της παγκόσμιας σόου μπιζ και κατέχοντας σήμερα το 95% των μετοχών του Cirque du Soleil με προσωπική περιουσία 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο 17ος πλουσιότερος άνθρωπος στον Καναδά και το Νο 831 στην διεθνή οικονομική λίστα Forbes. Είναι επαγγελματίας παίχτης του πόκερ, υπήρξε ο πρώτος ιδιωτικός εξερευνητής του διαστήματος και έχει τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις ενώ έχει συμπεριληφθεί από την Conde Nast ανάμεσα στους καινοτόμους δημιουργούς όλων των εποχών και από το Time στους πιο ισχυρούς και με επίδραση στην παγκόσμια κοινωνία, ανθρώπους του πλανήτη. Επίσης, φημίζεται για το σημαντικό και περιβαντολογικό του έργο, τόσο για την καταπολέμηση της φτώχειας όσο και για την προστασία των υδάτινων πόρων της γης.
  • Το Cirque du Soleil σήμερα, αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό του κόσμου, με ετήσιο τζίρο περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγάλο μέρος των εσόδων του διατίθενται για τη φιλανθρωπική οργάνωση ONE DROP ενώ από το 1992 και μετά δεν έχει λάβει ουδεμία κρατική ενίσχυση. Απασχολεί 5.000 εργαζομένους σε 45 χώρες, ανάμεσα στους οποίους και 1.300 καλλιτέχνες. Οι υπάλληλοί του προέρχονται από 50 περίπου εθνικότητες, μιλούν 25 διαφορετικές γλώσσες και αντιπροσωπεύουν 100 είδη επαγγελμάτων. Το Cirque du Soleil διαθέτει μία τεράστια, ιδιόκτητη, κινητή και ακίνητη υποδομή, γραφεία, γυμναστήρια, εργαστήρια κατασκευής σκηνικών, κουστουμιών, παπουτσιών και αξεσουάρ, εκπαιδευτήρια και σχολές, ιατρικά κέντρα, ξενώνες και εστιατόρια και βέβαια το περίφημο Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιδόσεων. Παράλληλα διαθέτει δικές του τέντες-θέατρα, έναν μεγάλο στόλο φορτηγών και γενικότερα μηχανοκίνητων μέσων, απεριόριστη τεχνική υποδομή υψηλών προδιαγραφών και κινητές μονάδες θεραπείας, εκγύμνασης, διατροφής και καθαρισμού, αφού όλες οι παραστάσεις του ταξιδεύουν αυτόνομες, πλήρεις και αυτάρκεις, με δικά τους μαγειρεία, πλυντήρια, γυμναστήρια, εργαστήρια κ.τ.λ.
  • Από την ίδρυσή του έχει ανεβάσει 30 διαφορετικά έργα, ενώ έχει παράγει κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Διαθέτει πλούσια δισκογραφία κατέχοντας ακατάρριπτα ρεκόρ πωλήσεων σε CD και DVD. Οι περιοδεύουσες παραστάσεις του αποτελούν το Νο 1 επιτυχημένο θέαμα στον κόσμο, έξι από αυτές κατατάσσονται ανάμεσα στις πρώτες 30 όλων των εποχών και το νέο του έργο Michael Jackson έχει ήδη αναρριχηθεί στο Νο 6. Έχει περιοδεύσει σε 300 πόλεις και των πέντε ηπείρων όπου περισσότεροι από 145.000.000 θεατές έχουν απολαύσει τουλάχιστον μία παράσταση του. Φέτος παρουσιάζει ταυτόχρονα 19 παραγωγές, 6 από αυτές σε μεγάλα στάδια, 4 στις ιδιόκτητες τέντες-θέατρα και 9 στις ισάριθμες μόνιμες έδρες του στο Λας Βέγκας, Ορλάντο, Μόντρεαλ κ.τ.λ. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2014 θα δοθούν συνολικά 7.000 παραστάσεις και θα τις δουν περίπου 15.000.000 άνθρωποι.
  • ΤΟ Cirque du Soleil έχει τιμηθεί με κορυφαία βραβεία, όπως τα Emmy Awards(4 φορές), τα Drama Desk(2 φορές), Felix, Bambi, ACE, Rose κ.τ.λ. Έχει πραγματοποιήσει ή έχει λάβει μέρος σε τελετές και ειδικές εκδηλώσεις, συνήθως κλέβοντας το ίδιο την παράσταση, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες του Κάλγκαρι, το Super Bowl, τα βραβεία Όσκαρ, τα Emmy, το φεστιβάλ Καννών και η Γιουροβίζιον. Ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς του συγκαταλέγονται πλήθος διασημοτήτων και σελέμπριτις, όπως οι super stars Μαντόνα, Τζορτζ Κλούνεϊ, Χάρισον Φορντ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Στήβεν Σπίλμπεργκ, Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ, Πωλ Μακ Κάρντνεϊ, Τζένιφερ Λόπεζ, Ριάνα, Ντέιβιντ και Βικτώρια Μπέκαμ, Κουέντιν Ταραντίνο, Εύα Χερτζίκοβα, Τζέραντ Μπάλτερ, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Μπιλ Κλίντον, Βασιλική Οικογένεια της Ισπανίας κ.τ.λ. Τέλος, έχει παρουσιαστεί στα διασημότερα τηλεοπτικά σόου( Oprah Winfrey, Ellen de Generes κ.τ.λ.) ενώ έχουν γίνει ακόμη και καρτούν στην σειρά κινουμένων σχεδίων “The Simpsons”.
  •  Στην Ελλάδα το Cirque du Soleil έχει εμφανιστεί ως τώρα δύο φορές, πάντα στο κλειστό στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών(Ο.Α.Κ.Α.). Τον Σεπτέμβριο του 2012 με την παράσταση Alegría και τον Οκτώβριο του 2013 με την επίσης θρυλική παράσταση Dralion. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Έλληνες θεατές και στις δύο παραστάσεις ήταν θριαμβευτική, ενώ ο απόηχος και οι κριτικές που ακολούθησαν ήταν διθυραμβικές. Συνολικά 160.000 άνθρωποι από την Αθήνα, την περιφέρεια αλλά και από ξένες χώρες, ακολούθησαν τουλάχιστον ένα από τα δύο αυτά έργα, δημιουργώντας ένα μοναδικό ρεκόρ προσέλευσης θεατών για τα ελληνικά χρονικά. Το επίπεδο της παραγωγής ακολουθώντας απόλυτα τις διεθνείς προδιαγραφές που αφορούν τα μεγάλα events, έθεσε νέα στάνταρ για τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη χώρα μας. Το Cirque du Soleil προσέφερε θέσεις εργασίας, απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο αντίτιμα ενοικίων και φόρους, ενώ συνέβαλε στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση και τις δύο φορές, αποτέλεσε για τη χώρα μας το μεγαλύτερο πολιτιστικό αλλά και επικοινωνιακό γεγονός της χρονιάς.

Δείτε φωτογραφίες

fixed-trapeze-duo-2

Guy Laliberté 01

russian-bars-3

TOTEM-QUEBEC

Zarkana 0226